Hrvatska pošta objavila važnu obavijest korisnicima: Riječ je o paketima koji ne stanu u kaslić

foto: posta.hr

Hrvatska pošta (HP) objavila je na svojim stranicama obavijest vezanu za pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u kaslić ili za koje nije plaćena dostava na adresi. Takve pošiljke bit će posebno označene na novim obavijestima koje će građani dobiti. Kako navode iz Pošte, njihova isporuka i dalje će se obavljati kao i do sada u poštanskom uredu – piše Večernji.hr

Obavijest korisnicima prenosimo u cijelosti…

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Što je novo?

Obavijest je jasna i navodi se točan način i mjesto isporuke pošiljke.

Paket
foto: posta.hr

Koje su to pošiljke?

Najčešće artikli koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. Riječ je samo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku/dostavu na ruke korisnika.

Mogu li se takve pošiljke ipak uručiti u kućni sandučić?

Samo ako njihove dimenzije dopuštaju da bez oštećenja mogu proći kroz otvor na sandučiću.

A što ako pošiljka ipak ne stane u sandučić?

Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom te su pošiljke često veće od otvora na sandučićima. Kako bi sadržaj ostao neoštećen, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati obavijesti o prispijeću pošiljke.

Dodatne informacije

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti koja, među ostalim, prati i poštansko tržište, nedavno je obavila inspekcijski nadzor upravo zbog učestalih žalbi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress. Nadzorom je utvrđeno da podaci o statusu pošiljke koje ta trgovina šalje korisnicima nisu točni. U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem našeg sustava za praćenje, to znači da je riječ o običnoj pošiljci.

Pošiljke iz Kine mogu putovati mjesecima

Pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenima još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici. U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine koje su poslane posljednjih nekoliko mjeseci te će uskoro biti otpremljene primateljima – navodi se u obavijesti Hrvatske pošte.

(vecernji.hr)