HRVATSKI DAN LIJEČNIKA Plemenito zvanje u kojem je zbog potrebe drugih vlastiti život “na čekanju”

Život u službi humanosti. Zahvalnost i poštovanje prema učiteljima, savjesno i dostojanstveno obavljanje zvanja. Zdravlje pacijenta kao najvažnija briga. Kolege kao braća. Temelj je to Ženevske zakletve iz 1948. godine, konačne varijante Hipokratove zakletve, koja predstavlja postulat liječničkog zvanja.

Danas (petak) se, naime, obilježava Hrvatski dan liječnika, kao sjećanje na dan kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor – 26. veljače 1874. godine. Bila je to tada tek osma liječnička udruga na području cijele Europe, a u Hrvatskoj ga je činila grupa od 21 liječnika.

U službi pacijenata danas se nalazi oko 12.500 doktora medicine, pokazuju podatci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Liječničko zvanje je specifičan poziv, riječ je o stručnjacima koji nas prate od početka do kraja života i koji će vlastiti život –  obitelj, prijatelje, želje i potrebe, vikende, odmore, blagdane i praznike staviti “sa strane”, da budu uz pacijentovu postelju, da im udijele riječ ohrabrenja i stručnošću učine sve kako bi se što prije oporavio i vratio bližnjima.

Liječnici su, uz drugo medicinsko osoblje, na usluzi pacijentima u svakoj kriznoj situaciji, pa tako i na prvoj liniji obrane od koronavirusa već punih godinu dana. Vremena se mijenjaju, ali liječnik ostaje jedno od najvažnijih profesija, jer dok je ljudi – bit će i pacijenata koji će trebati pomoć.

Zato, ne zaboravite svojim liječnicima danas čestitati njihov dan i zahvaliti na svemu što čine. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content