HRZ provodi letačke aktivnosti, moguće probijanje zvučnog zida i na našem području

Foto: HRZ / M. Karačić

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila će od utorka, 2. veljače do petka, 5. veljače od 10 do 16 sati provoditi redovite letačke aktivnosti

– Uvažavajući pojačanu osjetljivost građana na buku uslijed nedavnih potresa, probni letovi do daljnjeg se neće provoditi u dosad uobičajenoj zoni letenja „Lekenik“ u Sisačko-moslavačkoj županiji, već će se provoditi u privremenoj zoni probnih letova „Čazma” te privremenoj ruti ubrzanja – poručili su iz MORH-a.

Planirani letovi provodit će se na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1 000 do 10 000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

– Tijekom provedbe planiranih letova, ukoliko meteo situacija bude povoljna postoji mogućnost probijanja zvučnog zida na ranije spomenutim rutama pri čemu se očekuje kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje – apeliraju.

Podsjećamo, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj, a zona „Čazma“ privremeno je ishodovana u suradnji i uz suglasnost Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

(www.icv.hr, morh.hr)