Katja Ristanović (12) uživa u pripremi kolača za obitelj i prijatelje: Svoj prvi čokoladni biskvit ispekla je sa samo osam godina

Kad Katja Ristanović (12) iz Virovitice za doručak poželi palačinke, ne mora ih naručiti od mame ili bake. Ova zanimljiva djevojčica pripremit će si ih sama. Baš kao i muffine, keksiće uz čaj i druge slastice od kojih će svima rasti zazubice.

Naime, Katja već četiri godine sama peče kolače. Taj “slatki hobi” otkrila je u dobi od osam godina. Danas ova učenica 7. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora s lakoćom priprema dvadesetak vrsta kolača, torti, keksića i drugih poslastica u kojima uz obitelj uživaju i njeni prijatelji. Ova vrijedna djevojčica kaže kako s užitkom i ukrašava sve svoje slastice te da su joj kuhača, pjenjača, brašno i lonci već odavno draži od bilo koje igre.

kolaci 8 Custom

– Kada sam bila mala, često sam se dosađivala pa sam odlučila svoje slobodno vrijeme nakon škole iskoristiti na kreativan, ali i ukusan način. Zainteresirale su me bakine i mamine kuharice u kojima je bilo odličnih recepata za pripremu raznih keksića u vrijeme blagdana. Uvijek sam pozorno pratila sve što one rade. Naravno, ponekad bih skrivećki pojela koji kolačić već tijekom pripreme – rekla je kroz smijeh Katja te dodala kako su joj baka i mama ubrzo dale inspiraciju i podršku da se i sama okuša u pripremi slastica, umjesto puke uloge promatrača i kušača. Prvi kolač, sjeća se, bio je “obični” čokoladni biskvit.

VOLI ISPROBAVATI

Kada je otkrila da voli pripremati kolače, za Katju se otvorio cijeli novi svijet. Brzo je naučila mjerice – brašna, šećera, ulja, vagati hranu, valjati tijesto, smjesu izraditi ručno ili mikserom, raditi snijeg od bjelanjaka i provjeriti treba li biskvitu još minuta ili dvije u pećnici. Danas zna kako iskombinirati svježe i sušeno voće, začine, a uz mikser, valjak, noževe i ribež Katja odavno sama koristi i pećnicu, na kojoj namješta temperaturu i pažljivo iz nje vadi vruće tepsije i limove za pečenje. Znatiželja i ljubav tjeraju je da i dalje isprobava, nove varijante poznatih kolača. Voli otkrivati recepte za brze kolačiće, ali priprema i “dobre stare” kolače s dizanim tijestom.

– Mogu se pohvaliti da znam napraviti više od 20 vrsta kolača. Uz razne vrste slatkih palačinki, koje su ujedno i najčešće “gošće” na našem stolu, pravim i fritule, buhtle, muffine, šarene kiflice, torte, macaronse, rolade. Često pripremam i zdrave keksiće, od zobenih pahuljica i banana te putter kekse. Torte su uglavnom od jednostavnijih biskvita s puding kremama, a radim i voćne torte – nabraja Katja te kaže kako je, kao i drugima, priprema kolača proces kroz koji stalno uči kako biti bolja. Recepte, uz bakine i mamine, nalazi i na internetu.

– Nikada nije sve savršeno, zato mogu reći da ima trenutaka kada mi nešto ne uspije kako sam zamislila. Najbolji primjer su buhtle. Za njih mogu reći da se ponekad ne ispeku zadovoljavajuće. Trebam malo više vježbe oko njih, ali sve se može kad se hoće – poručuje Katja, koja kaže kako ima veliku podršku obitelji, pa i onda kad je kuhinja cijela bijela od brašna nakon novog kolača koji je pripremala.

kolaci 6 Custom

POTICAJ DRUGIMA

Kao najveći izazov izdvaja poznate macaronse. Za njih treba pune vježbe, strpljenja i tehnike pa će mnogi dvaput promisliti prije negoli se odluče na njihovu pripremu. No ,za prvi put Katja si je dala dobru ocjenu.

– Iako oblik nije bio baš idealan, obitelj ih je pojela sve do jednoga, uz pohvale. Za najukusniju slasticu koju sam pripremila izdvojila bih fritule. Moji najviše vole muffine, kao i moja najbolja prijateljica Rene. Jednom sam napravila i šarene kiflice, u raznim veličinama, za Dane kruha u školi. Bilo mi je drago vidjeti da su se u pripremu kolača, kruha, peciva i slično i druga djeca sama aktivirala i da su im roditelji samo pomogli u pripremi. Peći kolače je jako zabavno i sigurna sam da bi još puno druge djece otkrilo koliko je to sjajno, samo trebaju probati – kaže Katja koja se nada da će svojim primjerom potaknuti i druge da na ovaj način uživaju i pritom sebi i drugima zaslade svakodnevicu.

Nisu kolači, kiflice i keksi jedino u čemu može drugima poslužiti kao primjer – Katja voli i kemiju, biologiju i likovni, sudjelovala je u natjecanju iz matematike, volontira u Skloništu za životinje Virovitica…

– Kad odrastem, voljela bih biti veterinarka ili modna dizajnerica. Volim reći da zato danas ‘dizajniram’ kolače, iako nije isključeno ni to da jednog dana otvorim vlastitu pekarnicu. Vidjet ćemo što će biti kad odrastem, ima vremena. Do tada me čeka još puno recepata i još puno kolača za napraviti – poručuje simpatična slastičarka Katja Ristanović.

(www.icv.hr, ak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content