Keramika Modus u predstečaju: Nekada gospodarski orahovački gigant ponovno u velikom problemu

Radnici Keramika Modus nikako da imaju mirno razdoblje. Kada je sve konačno stalo na svoje noge, došla je nesretna korona, izvoz je oslabio, a time je i odgađan početak proizvodnje u tvornici. Počele su kasniti plaće i ovaj, nekada gospodarski orahovački gigant, jedini proizvođač keramičkih pločica u Hrvatskoj, ponovo se našao u velikom problemu. Tako je krajem siječnja pokrenut i predstečajni postupak. Što i kako dalje saznali smo iz Uprave tvrtke.

– Keramika Modus d.o.o. Orahovica kao jedini proizvođač keramičkih pločica u Hrvatskoj već niz godina s ogromnim naporima opstaje na zahtjevnom tržištu s udjelom izvoza cca 70 posto, te u Hrvatskoj s oko 30 posto. U posljednjim godinama na svim tržištima prodaje intenziviran je uvoz iz zemalja Dalekog Istoka, te Turske i drugih zemalja u Europu s pritiskom na prodajne cijene, a s druge strane u Hrvatskoj su samo energenti (plin), kao jedan od osnovnih i najvećih troškovnih pozicija porasli preko 40 posto, tako da je uz neophodna ulaganja u održavanje opreme (rekuperaciju, printeri itd.), te uz druge povećane troškove, kontinuirano se poslovalo s udarima na likvidnost.

Kermika Modus 2

Prošle godine, odnosno početkom 2020., kad je, nakon ulaganja u godišnji remont, planiran početak proizvodnje, zbog pandemije COVID 19 nije bilo moguće započeti proizvodnju, a ubrzo su i dobavljači ključnih sirovina iz Italije i Španjolske prekinuli isporuku, zbog prekida poslovnih aktivnosti, odnosno zatvaranja granica. Nažalost, i većina dugogodišnjih kupaca je, zbog istog razloga, obustavilo naručivanje naših proizvoda – kažu iz Keramike Modus te naglašavaju kako je unatoč navedenim nepovoljnim događajima, zadržana većina radnika, uz smanjenje za 15-tak radnika krajem prošle godine.

– Međutim baš krajem prošle godine, odnosno u zadnjem kvartalu, zbog pada prodaje, i posljedično nemogućnosti pokretanja proizvodnje, došlo je do zastoja u isplati plaće, kao i ostalih obveza, te je 28. siječnja 2021. otvoren predstečajni postupak pri Trgovačkom sudu Bjelovar. Sukladno zakonu, priložen je i plan restrukturiranja kojim se predviđa model nastavka poslovanja, o kojem bi trebali glasovati vjerovnici u svibnju. Najveći izazov u ovom trenutku su prioritetne tražbine, između ostalog i neisplaćene plaće za 60 radnika za 3 mjeseca – zaključuju iz Keramike Modus.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content