“KNJIGE KAO LIJEK“ Virovitička knjižnica na kućni prag dostavlja knjige umirovljenicima, osobama s invaliditetom i svima potrebitima

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica danas (srijeda) uvela je novu uslugu – dostavu knjiga na kućni prag za područje grada Virovitice i prigradskih naselja. Radi se o programu „Knjiga kao lijek“ koji je ciljano namijenjen korisnicima koji ne mogu doći u prostor Knjižnice, dakle umirovljenicima, osobama s invaliditetom i svima potrebitima. S uslugom su krenuli u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga, koji se obilježava 14. veljače.

– Dostava će ići svake srijede, a korisnici knjigu mogu naručiti telefonom, emailom ili preko treće osobe i mi ćemo je dostaviti na njihov kućni prag. Korisnici trebaju samo ostaviti svoju adresu, broj telefona, ime i prezime. Odjednom mogu posuditi četiri knjige, koje kod njih mogu biti 45 dana, a mi ćemo se pobrinuti i za povrat – istaknuo je ravnatelj Knjižnice Robert Fritz.

Osim knjiga, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica nudi i posudbu audiovizualne građe, DVD-a, CD-a… Sva građa dostupna je i online, pa svi oni koji imaju tu mogućnost i žele mogu pristupiti i online katalogu i na taj način pregledati sve što knjižnica nudi. Fond knjiga uistinu je bogat, oko 90.000 naslova građe, tako da svatko može nešto pronaći za sebe.
Ravnatelj knjižnice Robert Fritz istaknuo je da će zasigurno trebati vremena da ljudi prihvate ovu novu uslugu, ali kako se nada da će reakcije biti odlične. Inače, godišnja članarina za osobe s invaliditetom i umirovljenike s mirovinom do 2000 kuna je besplatna, a za one s primanjima iznad 2000 kuna iznosi 40 kuna.

USKORO I NABAVA BIBLIOBUSA

Još jedan zanimljiv projekt koji je Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica osmislila je i „Potrubi za knjigu“. Naime, u partnerstvu s Gradom Virovitica i Virovitičko-podravskom županijom prijavili su se s tim projektom na natječaj „Čitanjem do uključivog društva“ koji provodi i s 15 posto financira Ministarstvo kulture i medija, a s 85 posto Europski socijalni fond. Ukupna vrijednost natječaja iznosi 41 milijun kn, a vrijednost projekta Gradske knjižnice je oko 2,5 milijuna kn. Projekt je usmjeren na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti te ga priprema županijska Razvojna agencija VIDRA.

– Trenutna pokrivenost knjižničnom mrežom naše županije je nekih 65 posto, što znači da otprilike 30.000 stanovnika nema direktan pristup knjižničnoj mreži. Bibliobus je sredstvo kojim će knjige doći do korisnika, ali ne samo knjige nego i brojni sadržaji za mlade: 3D printer, programiranje, robotika, audiovizualna građa, savjeti pri pisanju domaćih zadaća i mnoge druge usluge koje su u današnje vrijeme bitne.

Zahvaljujući nabavi takvog pokretnog vozila, bibliobusa, stanovnicima prigradskih naselja, općina Virovitičko-podravske županije koje nemaju knjižnicu i knjižnične usluge te se nalaze u lošije prometno povezanim područjima omogućili bismo dostupnost knjižnične građe i aktivno sudjelovanje u mnogobrojnim kulturnim i obrazovnim aktivnostima te korištenju informacijskih izvora – istaknuo je Fritz.

Bibliobus bi svaka dva tjedna obilazio sva stajališta prema ranije dogovorenom rasporedu te bi na njima, osim posudbe knjiga, provodio i radionice navedene u projektu. Projekt traje ukupno 2 godine od potpisivanja ugovora, a održivost od 5 godina nakon toga garantiraju partneri.

(www.icv.hr, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content