Knjige na „dohvat ruke“ i u mjestima koja nemaju knjižnice: Gradska knjižnica Virovitica putem projekta planira nabaviti bibliokombi

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, u partnerstvu s Gradom Virovitica i Virovitičko-podravskom županijom, planira prijaviti projekt „Potrubi za knjigu“ na natječaj Čitanjem do uključivog društva koji provodi i s 15 posto financira Ministarstvo kulture i medija, a s 85 posto Europski socijalni fond.

Ukupna vrijednost natječaja iznosi 41 milijun kuna, a vrijednost projekta Gradske knjižnice je oko 2,5 milijuna kuna. Projekt je usmjeren na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti te ga priprema županijska Razvojna agencija Vidra.

– Želimo nabaviti pokretno vozilo, bibliokombi, kako bi stanovnicima prigradskih naselja i općina na području Virovitičko-podravske županije, a koje nemaju knjižnicu i knjižnične usluge te se nalaze u lošije prometno povezanim područjima, omogućili dostupnost knjižnične građe i aktivno sudjelovanje u mnogobrojnim kulturnim i obrazovnim aktivnostima te korištenju informacijskih izvora – ističu u virovitičkoj Gradskoj knjižnici.

Ističu kako bi bibliokombi omogućio jednakost za sve, odnosno sve knjižnične usluge iz urbanih sredina imali bi stanovnici u ruralnim. Time što je pokretan donosi knjige gotovo na kućni prag, a s time i nadograđuje školski sustav, odnosno dodatna je pomoć u pisanju domaćih zadaća, seminara, pomoć i savjeti u učenju. Osim knjiga donosi i DVD, CD, prijenosna računala, igračke, slike, karte, 3D printer, 3D olovka, VR naočale.

Bibliokombi imao bi i INFO punkt za nezaposlene i druge koji traže točne i pravovremene informacije, omogućio bi učenje “mekanih vještina” – pisanje životopisa, predstavljanje poslodavcu, motivacijska pisma, ali i djelatnici bi savjetovali u svladavanju digitalne pismenosti i vještina, kao što je osnovno korištenje računala i programa, mobilnih telefona, informacijskih izvora (e-građani, burza rada, zakoni i regulative…).

Stajališta Bibilokombija bila bi prigradska naselja grada Virovitice (Čemernica, Golo Brdo, Jasenaš, Korija, Milanovac, Podgorje, Rezovac, Rezovačke Krčevine, Sveti Đurađ), Sopje, Čađavica, Crnac, Zdenci, Mikleuš, Nova Bukovica, Čačinci, Voćin, Voćin / Ćeralije, Gradina, Lukač, Pitomača / Stari Gradac te Vukosaljevica / Turnašica.

Bibliokombi bi svaka dva tjedna obilazio sva stajališta prema ranije dogovorenom rasporedu te bi na stajalištima, osim posudbe knjiga provodio radionice navedene u projektu. Projekt traje ukupno 2 godine od potpisivanja ugovora, a održivost od 5 godina nakon toga garantiraju partneri.

(virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content