Kroz projekt Žene iz Lukača žele posao šest djelatnica pruža pomoć u 30-ak staračkih, odnosno samačkih kućanstava

Općina Lukač je krajem 2018. godine počela s provođenjem projekta “ZAŽELI” Žene iz Lukača žele posao koji iznosi 1.223.640,90 kuna, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u punom iznosu. Projekt se provodi s dva cilja.

Prvi je bio omogućiti radno sposobnim pripadnicama ranjivih skupina lakši pristup tržištu rada unapređenjem njihovih radnih potencijala i lakšim zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, a drugi povećanje kvalitete života za 25 krajnjih korisnika, čime već sada uspješno doprinose svojoj, ali i njihovoj socijalnoj uključenosti.

Putem ovog projekta zaposleno je 6 teže zapošljivih žena na programu “Pomoć i njega starijim osobama u njihovim kućanstvima“, a osim njih zaposlena je i koordinatorica projekta koja radi na upravljanju i koordinaciji projekta.

Izvršiteljice su prošle edukaciju s upisom u radnu knjižicu „Geronto domaćica” te stekla nova znanja i vještine i time povećale efikasnost pružanja skrbi svojim korisnicima.

Završetkom edukacije ostvaren je preduvjet za njihovu veću konkurentnost na tržištu rada po završetku projekta „Zaželi – Žene iz Lukača žele posao”. Za obavljanje poslova, djelatnice imaju na raspolaganju bicikle.

Program je namijenjen brizi i pomoći za 30-tak staračkih, odnosno samačkih kućanstava kojima trenutačno na terenu pomaže 6 djelatnica. Njihov je posao nabava i dostava namirnica, uređenje okućnice i čišćenje snijega, a također se brinu o održavanju stambenog prostora te nabavi, spremanju i donošenju ogrijeva. Pomažu i pri oblačenju i svlačenju, brinu se o higijeni i izgledu svojih štićenika, podižu i donose im lijekove, plaćaju račune. Ove žene velikog srca također se druže i razgovaraju sa svojim štićenicima, prate ih i pomažu u različitim društvenim aktivnostima.

Projektom su osigurana sredstva za nabavu osnovnih kućanskih i higijenskih potrepština za osobe kojima je potrebna pomoć, a njih koordinator projekta distribuira na mjesečnoj bazi.

Iz projekta krajnji korisnik može istupiti svojevoljno iz bilo kojeg razloga te svojim istupanjem ne podliježe nikakvim sankcijama niti će biti terećen na bilo koji način. Slobodno mjesto popunit će se potencijalnim korisnikom koji ispunjava uvjete.

Projekt „Žene iz Lukača žele posao” je kroz 22 mjeseca aktivnog rada sa 30-tak krajnjih korisnika i pružanja pravovremene skrbi i pomoći podigao je kvalitetu života svih svojih krajnjih korisnika, pomogao im vratiti njihovo samopouzdanje i pokazati im da društvo ima sluha za njihove potrebe i probleme.

Korisnici su na ovaj projekt pozitivno reagirali. Sretni su što ih se netko sjetio i što im je omogućeno da što duže ostanu u svojim domovima, u sredini koju poznaju i koja ima  pruža osjećaj sigurnosti. Zbog toga se nadamo da će se ovaj hvale vrijedan projekt nastaviti i provoditi na obostrano zadovoljstvo korisnika i zaposlenih djelatnica na području općine Lukač.

edukacija lukac1

edukacija lukac

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content