Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: Pokušat ćemo pomoći industriji i proizvođačima šećerne repe

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je kako bi se uskoro trebao održati sastanak s predstavnicima industrije i proizvođača šećerne repa, kako bi se pronašla riješenja za taj sektor koji je u velikim problemima.

– Ovaj sektor je niz godina u problemima i to treba jasno reći. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada doista čine što mogu vezano za povećanje potpora. Sektor itekako ovisi o inozemnim cijenama, a njegovi su problemi počeli s ukidanjem kvota 2015. godine – komentirala je ministrica Vučković u Vođincima na vinkovačkom području gdje je bila nazočan otvorenju dječjeg vrtića.

Po njezinim riječima, može se primijetiti da se površine pod šećernom repom u Hrvatskom smanjuju unatoč osiguranim redovitim potporama.

– Osim što su osigurane potpore iz prvog stupa, dakle redovite potpore dohotku, osigurane su i dodatne potpore. Naime, napravili smo trogodišnji program pomoći proizvođačima šećerne repe kako bismo održali proizvođačke površine, u što je uložen jako veliki novac – 60 milijuna kuna, čime smo nastojali osigurati dovoljne količine sirovine za naše šećerane – rekla je.

Ocijenila je kako su potrebni i dodatni koraci s obzirom na rizike koji postoje u proizvodnji šećera kao i da je šećerna repa proizvođačima manje isplativa nego neke druge proizvodnje.

– Mi ćemo ih pokušati i učiniti, ali ne tako da zatvaramo oči pred nekim praksama koje nisu održive – poručila je Vučković.

Dotaknuvši se prijedloga zakona o sjemenu, ustvrdila je kako taj zakon nije prijetnja autohtonim hrvatskim sortama, niti ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

– Propisana su izuzeća (…) koja se odnose i na ekološku proizvodnju i na one sorte koje će biti na nacionalnoj sortnoj listi kakvu sada nemamo, ali i na druge sorte koje nemaju uvjet za to. Želimo konačno djelom pokazati da brinemo o našim čuvanim autohtonim sortama kojih gotovo da i nema. Danas je svega 0,5 posto sjemena hrvatskog podrijetla. To je loše i to želimo popraviti – kazala je Vučković.

Ustvrdila je da nije istina da kumice na tržnicama neće moći prodavati proizvode ako nisu proizvedeni od sjemena koje nije certificirano.

(vlada.gov.hr, hrt)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content