Najavljeno zahlađenje ne bi trebalo donijeti štetu na ozimim usjevima, voćarima se preporuča žurno tretiranje koštičavog voća

Ovih dana svjedoci smo poslovičnoj prevrtljivosti mjeseca veljače. Temperature zraka nekoliko su put poigrale, skačući iz uobičajenih minusa, primjerenih za ovo doba godine, do visokih pluseva. Najavljeno, još jedno, zahlađenje ne bi trebao nanijeti veće štete ozimim usjevima koji su osposobljeni preživjeti solidne minuse. Tako pšenice u širokoj proizvodnji izgledaju vrlo dobro, rekli su nam u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva VPŽ pri Ministarstvu poljoprivrede.

– Ove relativno niske temperature neće nanijeti štetu ozimim usjevima, jer npr. pšenica je prošla proces termo stadija jarovizacije, odnosno potrebnog vremena da ozima pšenica nakupi dovoljno niskih temperatura da bi u proljeće mogla klasati i sada se već nalazi u fazi busanja. Naravno, govorimo o pšenicama čije su sjetve ranije obavljene. No, ako bi baš tražili idealno, onda bi bilo poželjno da bude koliko toliko snježnog pokrivača koji bi dodatno zaštitio biljku. Ono što bi bilo loše za pšenicu i ostale ozime usjeve su učestali hladni sjeverni vjetrovi u kombinaciji sa vrlo niskim temperaturama zraka, a vjerujemo da se u ovom razdoblju to neće dogoditi. Ali i ako slučajno dođe do takvog vremenskog poremećaja, pšenica je otporna biljka i vjerujemo da bi se kasnije od toga i oporavila – rekao nam je viši stručni savjetnik u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede RH Ljubomir Duvnjak.

Natprosječno toplo vrijeme tijekom veljače s dnevnom temperaturom iznad 10°C pa čak i do 17°C pogodovalo je bubrenju pupova, ponajprije na marelicama, breskvama i nektarinama pa je prema preporukama potrebno obaviti zimsko prskanje voćaka i to svakako prije najavljenih većih oborina i hladnoća. Tim povodom Uprava za podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva na svojim je web stranicama objavila obavijest voćarima.

– Preporučujemo voćarima, proizvođačima marelica, bresaka i nektarina, kao i hobistima, da čim prije izvrše tzv “Plavo prskanje” u fenofazi B (bubrenja pupova) protiv kovrčavosti lista (Taphrina deformans), te uzročnika bakterijskih bolesti, a ujedno djeluje i na  uzročnika bolesti sušenja cvjetova i grančica – monilija (Monilia laxa) i uzročnika  šupljikavosti lista (Stigmina carpophila).

Prije tretiranja svakako bi trebalo skinuti tzv „mumije“ sa stabala (sasušeni lanjski plodovi puni infektivnog materijala), iznijeti iz voćnjaka ili zakopati.

Upotrijebiti jedan od pripravaka na bazi bakra: Bordoška juha Caffaro 20 WP,  Bordoška juha  20 WP Manica, Nordox 75 WG, Neoram WG, Champion WG 50, Champion Flow SC  ili kombinaciju bakrenog preparata i mineralnog ulja: Mineralno svijetlo ulje ili Bijelo ulje ( mineralna ulja djeluju na prezimjela jaja lisnih uši, štitastih uši, jaja crvenog pauka) ili primijeniti gotovu kombinaciju: Modro ulje.

Zimsko ili tzv “Plavo prskanje” obaviti po mirnom vremenu i u najtoplijem dijelu dana, sa svih strana oprskati kako krošnje tako i debla voćaka, utrošiti što više škropiva.

Zaštitu izvršiti prije najavljenih oborina i hladnoća.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom – stoji u obavijesti.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content