Nakon isplate rekordno visoke otkupne cijene za duhan, u Hrvatskim duhanima uspješno završava nova sezona ugovaranja proizvodnje

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj i dio BAT grupe, započeli su sa ugovaranjem ovogodišnje sezone proizvodnje duhana sredinom siječnja te su do sada već potvrdili ugovore sa 90 posto proizvođača duhana. U kompaniji očekuju da će do kraja sezone ugovaranja imati dogovorenu proizvodnju minimalno na površini koja je bilo ugovorena protekle sezone.

Nova sezona ugovaranja nastavlja se na uspješan završetak otkupa duhana u kojem su Hrvatski duhani svojim proizvođačima isplatili gotovo 76 milijuna kuna. Otkup je trajao od sredine kolovoza do kraja studenog, duhan je klasificiran i otkupljen te je u potpunosti isplaćen proizvođačima.

Iako je prinos prošle godine bio manji zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, neuobičajeno niskih temperature u lipnju te suše i visokih temperatura u rujnu, ipak je postignuta nova najveća prosječna otkupna cijena za duhan tipa svijetla Virginija od gotovo 14,40 kuna po kilogramu.

U Hrvatskim duhanima, uz nastavak redovitog financiranja proizvođača tijekom cijele proizvodne sezone, nastavljaju s investiranjem u povećanje produktivnosti svojih proizvođača, najviše u nabavu novih mehaničkih berača duhana. Za to je u 2021. godini osigurano preko 10 milijuna kuna, a već u samom startu nove sezone dogovorena je nabava dodatnih 8 mehaničkih berača za proizvođače, uz najavu nabave još nekoliko berača, ali i druge tehnologije poput topera, sušnica za duhan te sustava za navodnjavanje.

Iz kompanije ističu da je uz ugovaranje, trenutno u punom tijeku i sezona obrade duhana prošlogodišnje berbe gdje je trenutno zaposleno više od 200 sezonskih radnika. Oni će nakon obrade domaćeg duhana nastaviti raditi na uslužnoj obradi europskog duhana zahvaljujući potpisanom višegodišnjem ugovoru sa stranim partnerom, vodećom neovisnom globalnom kompanijom za preradu i skladištenje duhana.

(hd)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content