OPĆINA ČAĐAVICA Načelnik Rončević: Nastavljamo izgradnju kanalizacije, čekaju nas nova zgrada za sport i rekreaciju te nove pješačke staze

Unatoč pandemiji koronavirusa i svim nedaćama koje je donio može se reći da je Općina Čađavica i prethodnu godinu završila uspješno. Prednost u investicijama odnosila se na ulaganja u komunalnu infrastrukturu, a sve u svrhu poboljšanja socijalnih uvjeta i životnog standarda mještana, kaže načelnik Mirko Rončević.

– Kao najveći i najvrjedniji projekt koji je obilježio prošlu godinu bez ikakve sumnje može se izdvojiti izgradnja 7,1 milijuna kuna vrijednog Dječjeg vrtića “Lipa” u Čađavici. Ovih dana vrtić je u završnoj fazi registracije, nakon čega slijede upisi mališana i službeni početak rada. Kapacitet vrtića je za 60 djece koja će biti smještena u tri odgojno-obrazovne grupe. Podsjećam da je vrtić financiran iz mjera ruralnog razvoja – objašnjava načelnik Rončević.

DV Cadavica 3 plan otvaranja za 2021. god Custom

Kao drugi vrijedan projekt iz prošle godine izdvaja i izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom.

Projekt se financira iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, a Općina Čađavica je zajedno s Virovitičko-podravskom županijom i Gradom Otokom partner u projektu. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 2.055.955 kuna, a za provedbu projekta dodjeljuju se bespovratna sredstva u iznosu od 1.747.561,75 kuna, što je ujedno i najviši mogući iznos sufinanciranja.

– Za navedeni projekt do sada su izrađeni Idejno tehnološko rješenje za klaonicu (40.000 kuna), Studija izvodivosti i isplativosti (50.000 kuna + pdv 12.500 kuna), a trenutno je u izradi Projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju regionalne klaonice s rasjekaonicom i hladnjačom u Čađavici (398.750 kuna s PDV-om). Objekt bi trebao biti sastavni dio Poduzetničke zone Čađavica – kaže M. Rončević.

Općina je prošle godine izgradila i autobusno stajalište u Čađavici, vrijedno oko 600.000 kuna, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i uz pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Završeno je uređenje Doma udruga, adaptiran je Društveni dom u naselju Starin, uređeno je središte naselja Čađavica, a u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i drugih sedam općina nastavljena je provedba projekta razvoja širokopojasnog interneta.

DV Cadavica 2 plan otvaranja za 2021. god Custom

POMOĆ OBITELJIMA, RODITELJIMA, UMIROVLJENICIMA

Govoreći o demografskim mjerama i mjerama pomoći za starije, načelnik kaže kako je Općina prošle godine prvi put sufinancirala kupnju ili gradnju prve nekretnine za stanovanje mladim obiteljima.

– U tu namjenu utrošili smo ukupno 150.000 kuna. Sredstva je iskoristilo ukupno 10 obitelji kojima smo kao Općina pomogli s 15.000 kuna – ističe M. Rončević.

Ulaganja u obrazovanje mladih nastavljaju financiranjem predškolskog odgoja pri OŠ “Davorin Trstenjak” Čađavica, stipendisti primaju 500 kuna stipendije, Općina pomaže pri smještaju učenika u učeničke domove, u suradnji sa Županijom sufinancirali su udžbenike za učenike osnovnih škola na području općine, a godinama sufinanciraju i rad Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici.

Na listi prioriteta je i pomoć matičnoj školi i tri područne škole. Općina od 2017. godine daje i jednokratnu naknadu roditeljima za rođenje djeteta – za prvo dijete 2000 kuna, za drugo 3000 kuna, a za treće i svako sljedeće po 5000 kuna. Lani je na području općine rođeno 14 djece, kaže načelnik.

Mjesni dom u Starinu projekt 2020. god 2 Custom

Ne zaboravljaju ni starije – mještanima slabijeg imovinsko-socijalnog statusa isplatili su božićnice, jednokratnom pomoći pomagali su socijalno ugroženim obiteljima, a tu je i vrijedan projekt “Zaželi” koji će dobiti svoj nastavak, odnosno Zaželi 2.

– Vrijednost projekta Zaželi 2 iznosi 917.350 kuna i trajat će godinu dana. O starima i nemoćnima na našem području brigu vodi i Udruga osoba s invaliditetom Slatina, čiji smo partner u provedbi i koje projekte financijski podržavamo – objašnjava načelnik.

Čađavica se kao općina može pohvaliti i konjogojstvom, a stočarima koji su se odlučili na uzgoj hladnokrvnih konja pomogli su sa 17.000 kuna.

Mjesni dom u Starinu projekt 2020. god 1 Custom

Ujedno, dobro je pokrivena zdravstvenim uslugama – u nedavno izgrađenoj ambulanti medicinske usluge pruža liječnik opće prakse i stomatolog, a Općina nastavlja sufinancirati specijalističko-konzilijarne zaštitu (oftalmologa i urologa) i rad županijskog Zavoda za hitnu medicinu. Sudjelovali su i u pomoći pri opremanju prostora Opće bolnice Virovitica. Unatoč koronavirusu, koji je rad udruga smanjio na minimum, Općina je nastavila pomagati rad udruga na svom području, a tako će biti i ove godine.

Izgradnja oko 2,7 milijuna kuna vrijedne zgrade sportsko-rekreativne namjene u Čađavici glavni je projekt koji bi trebao obilježiti ovu godinu, a očekuju i izgradnju pješačkih staza, uređenje okoliša na groblju u Čađavici, kao i nastavak izgradnje kanalizacije. Općina nastavlja iz proračuna pomagati sve korisnike i one kojima je pomoć potrebna, kako bi se uz kvalitetniju komunalnu infrastrukturu jednako ulagalo i u životni standard svakog žitelja općine.

(www.icv.hr, adf)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content