Orahovica će dobiti reciklažno dvorište: Prijavljen projekt vrijedan 1,7 milijuna kuna

Iako Grad Orahovica posjeduje valjanu prostorno plansku i tehničku dokumentaciju za gradnju građevina za održivo gospodarenje otpadom na lokaciji odlagališta „TUK“ te 3 građevinske dozvole među kojima je i ona za građenje i opremanje novog reciklažnog dvorišta, projektni prijedlog novog reciklažnog dvorišta poslan je tek nedavno, 12. veljače ove godine.

– Razlozi su bili razni, od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa da bi Grad kao prihvatljiv korisnik bespovratnih sredstva stekao pravni interes za gradnju na lokaciji „TUK“, do ukidanja statusa postojećeg privremenog rješenja reciklažnog dvorišta kojim gospodari Papuk d.o.o., a što je bio jedan od uvjeta prijave na natječaj – kaže povjerenik Vlade RH Saša Rister na čiju inicijativu je krenuo pokušaj da ponovno pokuša napraviti sve da Grad povuče bespovratna sredstva, tim više što je Vidra – Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije već ranije izradila projektni prijedlog, a natječaj još uvijek nije zatvoren.

– Projekt je na kraju uspješno prijavljen. U prethodna dva tjedna obavio sam niz radnih sastanaka i konzultacija sa suradnicima, kao i sastanak u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što je rezultiralo prijavom projekta na natječaj za uspostavu reciklažnih dvorišta otvoren još u veljači 2020. godine, a zatvoren 3 dana nakon apliciranja gradskog projekta. Projektom planiramo izgraditi i opremiti reciklažno dvorište istočno od postojećeg odlagališta u skladu sa svim tehničkim zahtjevima i standardima zaštite okoliša, a prema građevinskoj dozvoli za III. fazu gradnje na „TUK“-u, veličine 1.570 m2. Uz gradnju platoa – prometno manipulativne površine i zgrade za osoblje, građevina će se bespovratnim sredstvima i opremiti potrebnim vrstama spremnika/kontejnera, nepropusnim posudama, policama za odlaganje, drvenim paletama, ručnim pumpama za crpljenje ulja, lužina, kiselina, ormarima za zapaljive tekućine, ručnim viličarom, visokotlačnim peračem, mini podnom vagom i drugom opremom – dodaje Rister.

Ukupna vrijednost projekta je 1.711.488,24 kuna od čega su bespovratna sredstva EU 85 posto ili 1.454.765,00 kuna. Najveći iznos bit će utrošen na građenje i opremanje procijenjeno na nešto manje od 1,6 mil kuna, a preostali iznos na prateće aktivnosti: stručni nadzor građenja, promidžba i vidljivost – informiranje javnosti, informativno-izobrazne radionice i obuka budućeg zaposlenika reciklažnog dvorišta. Putem natječaja za uspostavu reciklažnih dvorišta projekt će biti sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, s ciljem povećanja stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada a smanjenje otpada koji se odlaže na odlagalište. Nakon završetka prve faze radova na odlagalištu „TUK“ koji se odnose proširenja tijela za dodatnu kasetu za odlaganje otpada za što je dokumentacija za nabavu u pripremi, a kojima će biti izgrađena i asfaltirana pristupna prometnica do lokacije planiranog reciklažnog dvorišta, građani Orahovice moći će napokon i sami odlagati odvojeno prikupljen otpad.

– Ovakvo dvorište je definitivno Orahovici prijeko potrebno. Projekt je prijavljen Fondu za zaštitu okoliša i iskreno se nadam da ćemo proći i dobiti sredstva za tu izgradnju. Prije svega smo željeli pomoći našim sugrađanima i osigurati im mjesto gdje će moći adekvatno  reciklirati i razvrstati svoj otpad – zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content