Roditelji i škole u Valpovštini zbog pedofila i dalje na oprezu: U vrtić po dijete ne može nitko tko nije naveden “na listi”, za školarce poseban preventivni program

Već osuđivani pedofil koji je na području Valpovštine i Belišća pratio male osnovnoškolke i pozivao ih u vozilo, za sada ostaje u istražnom zatvoru idućih 30 dana. Iako je javnosti na tom dijelu Osječko-baranjske županije laknulo, svi su i dalje na oprezu, a vrtići i škole poduzimaju sve preventivne aktivnosti, u koje je jednim dijelom uključena i policija.

Prema riječima Zdenka Glasovca, ravnatelja belišćanskog Dječjeg vrtića “Maslačak”, do sada nije bilo nikakvih negativnih iskustava kad je u pitanju ta skupina mališana.

– Sustav je uređen tako da djecu preuzimaju roditelji, pa ona ne odlaze sama. Izjavu o dovođenju i odvođenju mora potpisati svaki roditelj, te navesti osobe koje smiju doći po dijete, poput bake, djeda, nekog drugog člana obitelji ili druge osobe od povjerenja. Osim toga kolegice koje vode vrtićke skupine već poznaju osobe koje dolaze po djecu i zasigurno neće dijete dati nekom nepoznatom- ističe Glasovac.

Dodaje kako se situacija mijenja kad djeca krenu u prvi razred osnovne škole jer u većini slučajeva idu sama iz škole i u školu, pa su tada izloženija opasnostima. Stoga bi u toj dobi djeteta, smatra, trebalo posvetiti više pozornosti, te razgovorati s djecom i objasniti im kako se ponašati u takvim situacijama.

U osnovnim školama na području Valpovštine i Belišća, nakon obavijesti iz PU osječko-baranjske alarmirani su svi djelatnici a razrednici su, u razrednim grupama na društvenim mrežama pozvali sve roditelje djece iz svojih razreda da obrate više pozornosti na sigurnost djece kada odlaze u školu i vraćaju se kući, kako bi se spriječile moguće neželjene posljedice ili pak ovakvi nemili događaji koji su uznemirili javnost.

U školama ističu kako je sve poduzeto s ciljem da se djecu informira i upozori, a na nastavnim satima educira i poučiti kako da se ponašaju i postupaju u takvim situacijama.

– Ove godine je poseban problem zbog koronavirusa jer djeca malo idu u školu, a malo su on line. Inače kad se nastava odvija u školi, imamo dežurstva i svi koji dolaze moraju se prijaviti. Osim toga stalno se radi na prevenciji, bilo kroz upute o ponašanju koje šteti djetetu, ovisnost, alkoholizam ili predavanjima koja su u sastavu školskog plana i programa, a kojima se djecu upozorava na potencijalne opasnosti poput otmice, zlostavljanja ili nekog drugog oblika nasilja – kaže Darko Kovač, ravnatelj belišćanske Osnovne škole “ Ivana Kukuljevića” dodavši kako je zbog stravičnog događaja bila uvedena i pojačana policijska ophodnja u blizini škole.

Da podsjetimo, na području Valpovštine bila su zabilježena i prijavljena tri slučaja, u različito doba dana i u raznim dijelovima grada, kada je muškarac u svoj automobil pokušao namamiti tri djevojčice. No one su bile toliko prisebne da su pobjegle i slučaj prijavile roditeljima koji su potom izvijestili policiju. Odmah po dojavi policija je brzo djelovala te je uhićen 28-godišnji počinitelj za kojeg je daljnom obradom utvrđeno da je već ranije osuđen za seksualno zlostavljanje djeteta mlađeg od 15 godina. No zatvorska kazna u trajanju godine dana zamijenjena mu je radom za opće dobro. (www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content