S radom počeo krematorij u Osijeku, drugi u Hrvatskoj: Urne će biti na posebnim mjestima, uz drvo japanske trešnje

Jedini raspoloživi krematorij u Hrvatskoj do sada je bio onaj u Zagreb, ali od ponedjeljka mogućnost kremiranja ima i istok Slavonije. U novootvorenom krematoriju na osječkom Centralnom groblju održana su i prva kremiranja, njih četiri.

Kako je na konferenciji za novinare istaknuo direktor tvrtke Ukop Hrvoje Ostrički, za opremanje i izgradnju krematorija iz gradskog proračuna izdvojeno je 3,5 milijuna kuna, a u njemu će biti kremirani pokojnici ne samo s područja Osijeka nego i oni u krugu od oko 150 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

-Realizacijom ovog velikog projekta u dogovoru s Gradom Osijekom, građani su dobili usluge znatno jeftinije nego do sada – istaknuo je Ostrički, dodajući kako je za potrebe krematorija osposobljen tim od četiri krematora, inače djelatnika Ukopa.

krematorij Os3

Naime, Osječani, ali i stanovnici cijele regije na tu su uslugu u Zagrebu morali podosta čekati, a i bili su izloženi trošku od 6.300 kuna. Sada će ih stajati 3.435 kuna, što je gotovo upola jeftinije, dok je okvirna cijena klasičnog pogreba oko 7.500 kuna.

Prema riječima Ostričkog kremiranje se obavlja u prilagođenoj postojećoj zgradi mrtvačnice na Centralnom groblju koja je sad digitalizirana, pa tijekom ispraćaja, obitelji ukoliko to žele, imaju priliku gledati fotografije odnosno videoradove vezane uz pokojnika. Nakon kremacije urnu se može položiti u kolumbarij odnosno u grobno mjesto.

krematorij Os2

Direktor Ukopa najavio je još niz novih komunalnih noviteta, poput proširenja parkirališta na sjevernoj i izgradnji parkirališnih mjesta na južnoj strani groblja, te nova grobna mjesta po uzoru na američki način pokapanja.

– Bit će to nova grobna mjesta, odnosno uređena livada s kamenim spomenicima u horizontalnoj razini. Za urne će biti predviđena posebna mjesta, na kojima će biti drvo japanske trešnje. Moram naglasiti i to da su za sada kolumbariji predviđeni samo za Centralno groblje. No bude li upita i zahtjeva, moguće je da ih napravimo i na drugim većim gradskim grobljima – najavio je Ostrički, podsjećajući i na mogućnost posipanja pepela pokojnika u ružičnjak na Centralnom groblju, što je potpuno besplatna usluga.

(www.icv.hr, tj)