Signali koje vam šalje vaše tijelo, a otkrivaju da jedete previše loše hrane

blank
Freepik

Pitate se što vaš organizam misli o hrani koju jedete? Odgovor će vam dati samo jedan pogled na kosu, kožu i usta.

Naše je tijelo sofisticirani organizam i po tome je poseban – sposoban procesuirati energiju, čistiti se od toksina i otpada, regulira svoju temperaturu, a čak se i štiti od opasnih infekcija. No ako ga punite sa prevelikim količinama loše hrane, taj će se nevjerojatni stroj vrlo brzo početi buniti – prije nego se pokvari. Jednom je prilikom kardiolog s Maxo klinike,  Stephen Kopecky, izjavio kako naš organizam jednostavno nije dizajniran da može podnijeti puno nezdravih tvari, koje većina od nas u njega unosi svakodnevno, donosi Ordinacija.hr.

– Ako vozite auto s dizelskim motorom, onda u njega nećete točiti benzin – dodao je. Zanima vas kako prepoznati signale organizma da ne brinete o njemu i narušavate mu ravnotežu lošom prehranom? Nastavite čitati.

MALE RANE I POREZOTINE PREDUGO ZARASTAJU

Jeste li ikada slučajno porezali prst dok ste gulili krumpir i primijetili da rana nije predugo zarasla? Možda je vaša prehrana za to kriva. Ovakvim je ozljedama potrebno puno nutrijenata kako bi zarasle, u suprotnom že taj proces puno dulje trajati.

Prema rezultatima jedne studije, provedene na intenzivnoj njezi, jasno je kako je za zarastanje rana potrebno tijelu puno energije, proteina i mikronutrijenata. Jednostavnije pojašnjeno, vaša prehrana je iznimno važna za proces oporavka.

KOSA VAM JE SUHA I TANKA

Folikule dlake također trebaju dovoljno nutrijenata kako bi pravilno funkcionirali. Prema studiji objavljenoj u magazinu Dermatology Practical & Conceptual, manjak željeza (koji se nalazi u morskim plodovima, orašastim plodovima, grahoricama i mesu), cinka (koji se nalazi u mesu, školjkama, sjemenkama, mlijeku i jajima), B vitamina (koji se nalazi u piletini, čistom mesu, gljivama i smeđoj riži), te ostalih nutrijenta poput vitamina D, A, E i folne kiseline (koja se može pronaći u zelenom povrću), može negativno utjecati na sposobnost da raste zdrava kosa – ili da kosa uopće raste.

PATI ZDRAVLJE USNE ŠUPLJINE

Upaljene ili desni koje krvare te karijes su signali loše prehrane, pojasnila je dr. Kristin Kirkpatrick, sa klinike Cleveland.

– Ako morate kod zubara radi popravka zuba, razmislite samo koliko ste zaslađenih pića popili do danas, a isto se odnosi i na hranu. Uz to valja znati kako otok na desnima ili krvarenje desni možemo povezati s premalim unosom vitamina C u organizam. Unos ovog vitamina možete pojačati ako jedete jagode, rajčice, zeleno povrće i krumpir – dodala je.

KOŽA VAM POKAZUJE ZNAKOVE STARENJA

Prema studiji objavljenoj u magazinu Dermato Endocrinology, zakidanje organizma za nutrijente će sigurno utjecati na vaš izgled.

– Najbolji način da ovo spriječite (a odnosi se na bore i i opuštenu kožu) jest da promijenite stil života, što uključuje unos kalorija, brigu o koži i fizičku aktivnost. Pripazite i na količinu stresa, ali i na namirnice koje jedete. Potražite oni koje imaju antioksidativna svojstva – dodala je.

Ta hrana uključuje antioksidante poput flavonoida i vitamina A, C, D i E., omega 3 masnih kiselina i proteina. Kako biste osigurali unos svega spomenutog, ne izbjegavajte voće i povrće.

(ordinacija.vecernji.hr)