STRUKOVNA ŠKOLA VIROVITICA Predstavljen projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva

Danas (četvrtak) je u Strukovnoj školi Virovitica predstavljen projekt izrade jela iz „Mikeškog jestvenika“, ujedno i najava opremanja ugostiteljskih praktikuma koji će biti opremljeni suvremenom opremom iz projekta VirtuOS, kako bi osigurali bolje uvjete rada i školovanja u Strukovnoj školi Virovitica te ih podignuli na višu razinu u sektoru turizma i ugostiteljstva.
Strukovna škola Virovitica je, naime, partner Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u projektu VirtuOS – uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

U sklopu projekta škola će dobiti suvremenu opremu za praktikum slastičarstva, ugostiteljskog posluživanja i praktikum kuharstva kao i za prostore školskog restorana. Također, ostvarit će se jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca. Provodit će se stručna usavršavanja u području metodičkih kompetencija, digitalnih kompetencija, poduzetničkih vještina, engleskog jezika, a bit će održane i druge radionice. Ovim projektom bit će omogućeno stručno usavršavanje u inozemstvu i usvajanje praktičnih vještina.

NOVI PROGRAMI I KOMPETENCIJE

– Dobili smo jedan veliki projekt, kojem je cilj i svrha reforma strukovnog obrazovanja. Mi smo dobili sektor turizma i ugostiteljstva, tako da radimo na unaprjeđenju postojećih planova i programa te ljudskih potencijala i svega onoga što će podići kvalitetu razmišljanja o našem sektoru, turizma i ugostiteljstva. Program se sastoji od dva dijela. Prvi je infrastrukturni dio, vrijedan 24 milijuna kuna, a drugi se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, vrijedan je 75 milijuna kuna i ima cilj razvijati vještine naših zaposlenika i unaprjeđivati postojeće programe. Radi se o jednoj pozamašnoj svoti novca koja će zasigurno doprinijeti boljitku naše nastave i naših učenika te uvjeta u kojima naši učenici rade, tako da s razlogom očekujemo puno od projekta. Projekt traje do kraja 2023. godine, tako da treba promptno djelovati, a ovo partnerstvo sa Strukovnom školom Virovitica ima cilj proširiti našu suradnju na cijelu regiju. Želimo tako potaknuti ne samo naše učenike za ova zanimanja već i odrasle, koji žele promijeniti svoje zvanje i zanimanje i žele se usavršiti u ovom području – rekao je voditelj Regionalnog centra kompetentnosti i ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Andrej Kristek.

Zadovoljstvo je izrazila i Pavica Biondić Ivanković, ravnateljica Strukovne škole Virovitica.

-Radujemo se što ćemo sudjelovati u izradi novih programa i kurikuluma. Već imamo mnoga iskustva, pa vjerujemo da ćemo i ovom prigodom dati svoj značajan doprinos. Držim da na ovaj način promoviramo naša zanimanja, jer u školi konkretno imamo kuhare, konobare i slastičare, a s ponosom mogu reći da su nam ta zanimanja vrlo uspješna i na natjecanjima, posebno slastičari. Tematski se slastičarstvo usko veže za ovaj Regionalni centar kompetentnosti. To je još jedan razlog više da vjerujem da ćemo na taj način dati ovom projektu značajan doprinos – rekla je ravnateljica.

Istaknula je kako se raduju prilici surađivati sa ostalim institucijama i visokim školskim ustanovama, ali i svim drugima koji su zainteresirani za razvoj turizma i ugostiteljstva cijele regije.

-Iskreno se nadam da projekt značiti dobrobit i korist za cijelu našu regiju, za naše učenike i nastavnike. Dio dobivenih sredstava uložiti ćemo u kuhinju našeg restorana, a dio u kabinete kuharstva, a sve s ciljem dodatne kvalitete. Uvijek postoji nešto modernije i nešto novo, a na ovaj ćemo način to iskoristiti i unaprijediti naš rad – poručila je ravnateljica Pavica Biondić Ivanković.

VPŽ nema vlastiti Regionalni centar kompetentnosti, ali uz još četiri strukovne škole u VPŽ, odnosno strukovne škole Stjepana Ivšića Orahovica, Industrijsko-obrtničku školu Slatina, Tehničku školu Virovitica i Srednju školu Stjepana Sulimanca u Pitomači, Strukovna škola Virovitica danas ima partnera u Regionalnim centrima kompetentnosti.

-Ovo je vrlo značajan za naše srednje škole jer ćemo kroz njega opremiti objekte i osigurati kvalitetu rada našim učenicima, odnosno pripremiti ih za tržište rada, kako bi ostali raditi ovdje, a ne odlazili u druge regije ili van granica Hrvatske, tražeći posao – rekla je tim povodom pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić.

Kao jedan od dobrih primjera predstavljen je projekt izrade jela iz „Mikeškog jestvenika“, što je ujedno bila i najava opremanja ugostiteljskih praktikuma koji će opremiti suvremenom opremom iz projekta VirtuOS.

Da podsjetimo, Mikeški jestvenik je naziv projekta započetog 2017. godine i sufinanciranog od strane Ministarstva turizma, koji je za cilj imao očuvati lokalnu gastro kulturu starosjedioca grada Virovitice – Mikeša i to prikupljanjem starih recepata i objavljivanjem kuharice. Projekt je iznimno dobro prihvaćen, kako od lokalnog stanovništva, tako i od posjetitelja Virovitice, a autorice kuharice Mikeški jestvenik su Ljubica Mihaljević, nastavnica kuharstva, i Jasmina Jurković Petras, dipl. etnologinja i prof. povijesti. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”621760″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content