Tajna je u dva sloga: Kako izabrati savršeno ime za psa?

Kako ćete nazvati novog kućnog ljubimca, vaša je stvar jer propisi o tomu ne postoje i nema matičnog ureda koji će vas pokušati urazumiti. No kako pronaći pravo ime i kako naučiti ljubimca da ga prepozna?

Štenci s pedigreom obično dolaze sa službenim imenom koji se sastoji od dva dijela. Svi štenci u leglu dobivaju osobno ime koje obično počinje istim slovom, a drugi dio je oznaka uzgajivačnice, nešto poput prezimena. No imena u dokumentima najčešće nisu pogodna za svakodnevnu upotrebu – prenosi zadovoljna.hr

-To su često lijepa imena koja dobro odzvanjaju, ali im rijetko ostanu kao prava imena – kaže Petra Caspelherr iz Njemačkog saveza uzgajivača pasa (VDH).

Njezin australski ovčar, primjerice, službeno se zove “Crno srce rijeke Nushagak”, ali ga ona zove Gufi. Kupci mogu sami izabrati ime za ljubimca.

Dva sloga

-Trebalo bi biti jednostavno da ga se što lakše dozove, ali istodobno razumljivo psu – kaže Petra Caspelherr.

Ona savjetuje imena s dva sloga jer su prepoznatljiva i mogu se brže izgovoriti od onih s tri ili četiri sloga. Psa ne bi trebalo zbunjivati imenom koje bi moglo zvučati slično imenu člana obitelji ili drugog ljubimca.

Ne odazivaju se samo psi na svoja imena, na njih reagiraju i mačke, zečevi, ptice i glodavci.

-Svaka životinja može naučiti slušati, čuti i prepoznati svoje ime – rekla je veterinarka Barbara Schoening iz Hamburga.

Ističe kako je važno da se životinja navikne na svoje ime i preporučuje da se životinja mazi dok joj se ono ponavlja. S pticama će u tome pomoći poslastica. Ako ljubimac osjeti da je situacija u kojoj mu se ponavlja ime ugodna, on će to povezati s nečim pozitivnim i brzo shvatiti.

Dio obitelji

-Po onome što znamo, krave i konji su prve životinje kojima su se davala imena – kaže Damaris Nuebling, profesorica povijesti jezikoslovlja na Sveučilištu u Mainzu.

-To su bile radne životinje i o njima se trebalo dobro brinuti – dodala je.

Psima i mačkama koji su živjeli na farmama imena se nisu davala sve do prije stotinjak godina. Danas su ljudska imena popularna za mnoge vrste. Profesorica Nuebling smatra da to puno govori o odnosu ljudi i životinja i znak je velike promjene u društvu.

-Oni su sada dio obitelji – ističe Damaris Nuebling.

(zadovoljna.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content