Tri nova vozila Zavodu za hitnu medicinu OBŽ: Presudna je brzina dolaska do životno ugroženog pacijenta

blank

Sredstvima Županije u rujnu prošle godine za potrebe Zavoda za hitnu medicinu OBŽ kupljena su četiri WV CRAFTERA od kojih su dva predana na korištenje u Ispostavu Đakovo, jedno vozilo u Ispostavu Valpovo, a četvrto je ostalo u sjedištu Zavoda u Osijeku.

Ove godine nabavljena su tri vozila CITROEN Jumper od kojih jedno vozilo odlazi na korištenje u Ispostavu Donji Miholjac, drugo u Ispostavu Našice, dok će treće vozilo ostati u sjedištu Zavoda u Osijeku.

-U izvanrednim okolnostima izazvanim Covidom 19, Zavod za hitnu medicinu naše županije pokazao je vrhunsku pripremljenost, požrtvovnost i na kraju profesionalnost. Njihove su se aktivnosti povećale sto posto, no svoj su posao odradili i nije bilo proboja virusa prilikom prijevoza pacijenata. Naša podrška im nikada nije bila upitna, i dalje ćemo im osiguravati sve ono što je potrebno kako bi mogli iskazati sva svoja znanja i vještine u radu s pacijentima. Zahvaljujem im se na tome – poručio je prilikom jučerašnje primopredaje vozila župan Ivan Anušić.

Dodao je kako je oprema u vozilima nadstandardna, od kamere za snimanje vožnje i računala za pohranu podataka, grijača i hladnjaka za infuziju, pokretnih nosila za bolji pristup pacijentu, do povećane snage električnih instalacija za moguće korištenje većeg broja medicinske opreme, integrirane i pojačane zvučne i svjetlosne signalizacije, odvojenog trauma boksa, can busa. Osim toga svako vozilo ima aspirator, respirator, automatski vanjski masažer srca, videolaringoskop, ekg i svu drugu neophodnu opremu za zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata.

mini IMG 2121

– Osnovna sredstva za kvalitetno i uspješno obavljanje obje djelatnosti su sanitetska vozila, kojima mora biti osigurano brzo i sigurno pružanje zdravstvene skrbi pacijentima. U djelatnosti hitne medicine je presudna brzina dolaska do životno ugroženog pacijenta, kada je svaka minuta važna za život pacijenta odnosno njegovo daljnje liječenje. Dolazak do pacijenta tima hitne medicinske pomoći, zbog režima potrebne brzine vožnje je riskantno pa je kvaliteta i sigurnost sanitetskog vozila nužnost i potreba. Također je odvoženje pacijenata na daljnje liječenje i skrb o njemu za vrijeme vožnje važan čimbenik za zdravlje i sigurnost kako pacijenta, tako i članova tima hitne medicinske pomoći – istaknula je ravnateljica Zavoda Silvana Sabo i dodala kako su sva vozila u njihovom voznom parku stara oko godinu dana te kako vode brigu da u svih šest ispostava budu jednako kvalitetna i jednako opremljena vozila.

Zavod raspolaže s 56 sanitetskih vozila od kojih je 18 za obavljanje djelatnosti hitne medicinske pomoći, a 38 za djelatnost sanitetskog prijevoza. Godišnje se u Zavodu ostvari oko 2,3 milijuna kilometara. Sukladno preporukama vozila ne bi trebala biti starija od 5 godina i imati prijeđenih više od 200 tisuća kilometara.

Kako bi udovoljili preporukama i osigurali kvalitetna i sigurna vozila po svim utvrđenim standardima Zavod svake godine nabavlja nova vozila. Tijekom 2020. godine, kupljena su vlastitim sredstvima Zavoda 4 vozila za hitnu pomoć ukupne vrijednosti 2 milijuna kuna. Iz decentraliziranih sredstava Županije osigurana je kupovina još 3 vozila za hitnu medicinu, ukupne vrijednosti 1,5 milijun kuna.

Važno je napomenuti kako je riječ o jednom od najboljih Zavoda za hitnu medicinu u Hrvatskoj, na intervencije I. kategorije izlaze u roku od 9,5 minuta, a reanimaciju uspješno provode u 15 posto slučajeva.

(www.icv.hr, tj)