Turizam u Orahovici zbog epidemiološke situacije i stanja s gradskim proračunom u 2020. ”usporio”, ali ne i stao

Pitali su se mnogi što se događa s turizmom u Orahovici u 2020. godini, događanja je bilo manje, sve je nekako usporilo, no ono što je najvažnije nije stalo. Naravno cijela ova situacija nije došla sama od sebe, ponajviše je na sve utjecao nesretni koronavirus, a uz sve Orahovica je imala još dodatnu otegotnu okolnost u vidu neizglasavanja gradskog proračuna. Tako niti ne čudi što je u ovom gradu, perjanici turizma Virovitičko-podravske županije, malo sve utihnulo. No, ipak ne potpuno jer je Turistička zajednica i teškoj prošloj godini ipak uspjela ponešto organizirati.

– Bilo je teško, ali nešto smo ipak uspjeli. Organizirali smo natječaj za uređenje najljepše okućnice čime smo htjeli potaknuti ljude kada  su već prisilno kod kuće, da urede svoj životni prostor,a time i okruženje u kojem žive. Imali smo i organizaciju međunarodnog teniskog turnira, potom smo sudjelovali u vožnji oldtimer vozila ”Plemićkom rutom VPŽ”, vozilo se i Nacionalno biciklističko prvenstvo MTB enduro, a posebno smo ponosni i na sudjelovanje u Festivalu vina i poezije u suradnji s udrugom Oksimoron Osijek koji je organiziran u tri vinska slavonska grada, a osim nas tu su još bili Erdut i Ilok. Svi se nadamo i vjerujemo da će epidemiološka slika ove godine biti neusporedivo bolja te kako ćemo sve naše manifestacije od svibnja na dalje uspjeti uspješno organizirati – kaže voditeljica Turističke zajednice Orahovica Lana Jurkin. 2021. će definitivno biti nova i bolja turistička godina za Orahovicu jer već su u planu dvije velike manifestacije, ona najveća i najpraćenije Orahovačko proljeće te Dan grada.

– Dobili smo 120 tisuća kuna od Hrvatske turističke zajednice koji su predviđeni za provođenje našeg programa, a tu prije svega mislim na Orahovačko proljeće. Zbog situacije s koronavirusom već sada smo počeli s kontaktiranjem KUD-ova i ostalim pripremama jer nadamo se kako će sve biti u redu i daće naša najveća manifestacija ponovno biti u punom sjaju ove godine – zaključila je Jurkin. Povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu Saša Rister naglasio je kako su već krenule i pripreme za novu turističku sezonu.

– Mi radimo punom parom kao da će se biti u najboljem redu, ali naravno sve ovisi o toj epidemiološkoj slici u našoj zemlji. Tako pripremamo Orahovačko proljeće i Dan grada,a već su krenuli i radovi na uređenje dna našeg Jezera, zatim kreće čišćenje i pročišćavanje izvora iz kojih voda dolazi u jezero kako bi, tamo negdje iza Uskrsa pustili i vodu, a očekujemo da već za 1. svibanj bude puno. No, moram reći da i to ovisi o meteorološkim prilikama, jer evo, dva dana je snijeg onda jedan dana suho pa zatim kiša, sad opet najavljuju meteorolozi zahlađenje i novi snijeg tako da sad te prve predradnje obavljamo, a dalje ćemo vidjeti – kaže Rister te dodaje kao je Grad Orahovica raspisao javni natječaj u sklopu najvećeg projekta ”Jezero-Hercegovac-Ružica grad” vrijednog preko 80 milijuna kuna, od čega je Grad dobio 65 bespovratnih milijuna kuna.

Radovi na jezeru su poceli Custom

– Nastavljaju se aktivnosti provođenja gradskog projekta za uspostavu Edukativnog centra Orahovica – Škola u prirodi (EDC) gradnjom infrastrukture na 4 lokacije u neposrednoj blizini orahovačkog Kupališta Jezero. Planirana su 4 zahvata u prostoru – građenje.  Centralna građevina, Odmaralište za djecu kao glavna zgrada Centra koja će biti građena, na lokaciji današnjeg montažnog restorana južno od Kupališta. Dopuna smještajnih kapaciteta osigurat će se gradnjom ukupno 14 Bungalova/Studio apartmana kao dva tipa samostojećih prizemnica sistemom gradnje drvene montažne kuće, u šumi uz Jezersku ulicu nasuprot Kupalištu, velikim dijelom na mjestu starih bungalova. Sportski i rekreacijski sadržaji EDC-a nadogradit će se uređenjem sportskih i dječjih igrališta u obuhvatu plaže Kupališta.  Postojeće kupalište dobit će na 3 lokacije nove sanitarne čvorove prilagođene i osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti kao gradnja 3 javna WC-a na plaži Jezera. Sva ova infrastruktura gradit će se prema 4 građevinske dozvole,  a procijenjena vrijednost samo radova bez opremanja interijera i sve potrebne opreme iznosi 65.839.537,14 kuna.  Natječaj je otvoren do 19. ožujka, a sukladno Zakonu i cijeloj proceduri koju moramo proći, očekujemo da bi Odluku od odabiru mogli donijeti do kraja srpnja pa bi tako prvi radovi na kompleksu Jezero trebali krenuti u jesen i trajat će oko godinu i pol dana – rekao je Rister. Vidljivo je dakle, da orahovački turizam ipak ide prema naprijed, radi se, osmišljava se kako za bližu tako i za dalju budućnost i Orahovica će i dalje definitivno biti perjanica turizma Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content