U VPŽ s radom počelo sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji: Ove godine kreću i radovi na Centru za podršku, osnaživanje i savjetovanje

blank
Freepik

U Virovitičko-podravskoj županiji s radom je počelo sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. U skloništu, na tajnoj lokaciji, moguće je ostvariti stručnu psihološku pomoć, podršku i smještaj za šest osoba (žena i djece). Smještaj se može ostvariti dogovorom putem SOS telefona: 033/721-500, posredstvom nadležnog Centra za socijalnu skrb ili djelatnika/ca policije.

Virovitičko-podravska županija je unajmila privatnu zgradu i u nju uložila oko 100 tisuća kuna vlastitih sredstva da bi ju prilagodila traženim uvjetima. Sredstva za rad „sigurne kuće“ kao privremenog rješenja, osigurana su Sporazumom o sufinanciranju Županije i gradova te općina, gdje Županija izdvaja 200 tisuća, a općine i gradovi ukupno 380 tisuća kuna.

Inače, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, uz nazočnost predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, kao i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i virovitičko-podravski župan Igor Andrović potpisali su ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt „Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje“, vrijedan 10.015.896,23 kuna. Riječ je o „sigurnoj kući“, odnosno skloništu za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

– Virovitičko-podravska županija, osigurava smještaj za žene i djecu žrtve nasilja i žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. Nažalost ovaj oblik nasilja nije nepoznanica i rijetka pojava, već nešto s čime se svakodnevno suočavamo i pokušavamo smanjiti raznim aktivnostima pomoći i podrške kroz medije i institucije – naglasio je župan Igor Andrović.

Kroz projekt će se obaviti rekonstrukcija i opremanje skloništa, zaposlit će se tri osobe koje će raditi sa žrtvama nasilja. Pritom će se nabaviti vozilo za potrebe skloništa, radionice i edukacije za stručnjake i korisnike, te odraditi obavještavanje i osvještavanje javnosti o prevenciji nasilja u obitelji. Rekonstrukcijom i opremanjem skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji riješit će se problem nepostojanja adekvatnog prostora. Objekt koji će se rekonstruirati i opremiti kroz ovaj projekt, imat će kapacitet za primitak 11 krajnjih korisnika od čega su 2 prilagođena za osobe s invaliditetom. U sklopu skloništa krajnjim korisnicima će biti pružene specijaliziranje usluge pravnog i psihološkog savjetovanja te podrške i osnaživanja.

(vpz.hr)