Za „Slatinsku malu scenu“ POU-u Slatina odobreno 20.000 kuna

Na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2021. godinu u profesionalnoj kazališnoj djelatnosti te kazališnom i plesnom amaterizmu od ukupno prijavljenih 480 programa s potraživanjem od približno 47 milijuna kuna, odobreno je 360 programa u ukupnom iznosu od 21.287.600 kuna.

U profesionalnoj kazališnoj djelatnosti od prijavljenih 343 programa s potraživanjem od približno 42 milijuna kuna odobreno je 287 programa u iznosu od 20.336.100 kuna. Među odobrenim programima je i 8. Slatinska mala scena za koju je POU Slatina odobreno 20.000 kuna.

Podržani su programi festivala (manifestacija)-nacionalnih i ostalih festivala raznih programskih koncepcija, gostovanja javnih i privatnih kazališta, programi lokalne organizacije kazališnih gostovanja, redovni programi nacionalnih kazališta, programi strukovnih udruga i drugi kazališni programi (kazališno-znanstveni skupovi, natječaji, nagrade),  a osobita pozornost dana je pripremi predstava javnih (regionalnih) kazališta i privatnih kazališta (umjetničkih organizacija), kao poticaj regionalnom kulturnom razvoju i nezavisnoj sceni. Po prvi put su podržane reprizne izvedbe javnih i privatnih kazališta, kao poticajna mjera u izvanrednim okolnostima pandemije.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa koja donosi izazove u planiranju, provedbi i dostupnosti programa te mobilnosti umjetnika i profesionalaca u području kulture, prijavljeni programi su vrednovani, uz uobičajene kriterije i smjernice, ali i sukladno novim okolnostima. U tom smislu Vijeće je istaknulo prioritetnu važnost podrške programima samostalnih i nezavisnih umjetnika kao najugroženijoj skupini pogođenoj pandemijom.

Kulturno vijeće za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti je, kao temeljne prioritete u vrednovanju programa istaknulo kvalitetu programa (izvrsnost), lokalni razvoj i doprinos kulturnom životu zajednice. Uz načelo profesionalizma, komplementarnosti, poticanje razvoja mladih umjetnika i razvoja publike, Vijeće se vodilo i smjernicama kontinuiteta programa, mjerljivih rezultata, uključivosti većeg broja profesionalnih umjetnika različitih generacija, programske raznovrsnosti, regionalne i lokalne zastupljenosti, umreženosti i šire vidljivosti programa, inovativnosti, angažiranosti, nastojanja na podizanju produkcijskih kapaciteta, međunarodne iskoristivosti programa.

(pou-slatina.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content