ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO Policija kroz preventivni program educira djecu i roditelje kako postupiti u slučaju opasnosti

Kako bi smanjila rizik od mogućeg nestanka djeteta, otmice te vrebanja predatora koja djecu prate i pokušavaju namamiti u svoj automobil, kao što je to bio nedavni slučaj sa 28-godišnjakom u Valpovštini i Belišću, policija provodi nekoliko preventivnih aktivnosti: Zajedno više možemo, Suzbijanje seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, Sigurnost i zaštita djece na internetu, Živim život bez nasilja.

Policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske održavaju predavanja i radionice za djecu nižih školskih uzrasta. Teme tih projekata su pravila ponašanja djece u školi i izvan nje. Djecu se upoznaje s ulogom policije u zajednici kako se ne bi bojala potražiti pomoć policije te da policija služi građanima u svrhu zaštite od raznih oblika opasnosti. Također, djecu se upoznaje s brojem koji mogu pozvati u slučaju opasnosti, policiju na broj 192 kao i Centra 112.

Kroz rad s djecom upoznaje ih se sa sigurnim ponašanjem prilikom korištenja interneta i društvenih mreža, o tome da je u redu komunicirati sa svojim poznatim vršnjacima, dok komunikacija s nepoznatim osobama (koje se mogu predstaviti kao njihovi vršnjaci) može biti potencijalno opasna.

NAUČITI GLEDATI DETALJE

– Kroz nacionalni preventivni projekt „Zajedno više možemo“, njegovu komponentu „Mogu ako hoću 1“, djecu se upozorava da ne ulaze u osobna vozila nepoznatih osoba, posebice na njihov poziv. Ukoliko se dogodi da ih nepoznata osoba poziva u svoje vozilo, to moraju odbiti, zatražiti pomoć od najbliže odrasle osobe, obavijestiti policiju, a uz to pokušati zapamtiti nekolicinu važnih stvari koje se odnose na tu sumnjivu osobu (boja vozila, marka vozila, registarska oznaka, kako osoba izgleda i kako je odjevena).

Naizgled se čini kao puno detalja te djecu dodatno upoznajemo sa mogućnošću korištenja svojih mobilnih telefona ako ih u tom trenutku imaju kod sebe fotografiranjem vozila i osobe koje će zasigurno obeshrabriti sumnjivca i kasnije može uvelike pomoći u pronalasku sumnjive osobe. Dobro je na putu do škole i iz škole, da se djeca ako idu pješice kreću u skupinama – naglasio je glasnogovornik PU osječko-baranjske Zoran Kon.

Provodeći preventivne aktivnosti, policijski službenici Odjela prevencije također, održavaju predavanja i za roditelje učenika, najčešće u okviru roditeljskih sastanaka pri čemu se roditelje upoznaje s mogućim opasnostima i samozaštitnim ponašanjem. Ujedno ih se upućuje da dodatno razgovaraju s djecom o mogućim opasnostima susreta s nepoznatim osobama koje bi ih mogle pozivati u svoje vozilo, doznajemo iz PU osječko-baranjske.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content