Beroš predstavio stranicu na kojoj se građani mogu prijavljivati za cijepljenje

UHrvatskoj je zabilježen 91 novi slučaj zaraze koronavirusom. Danas su otvorene terase ugostiteljskih objekata te je dozvoljeno treniranje u zatvorenim prostorima uz epidemiološke mjere. U Hrvatskoj je potvrđen britanski soj virusa i to kod 60 osoba, južnoafrički soj kod tri osobe, te soj iz New Yorka kod dvije osobe, piše Večernji.hr.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak iznio je podatke o epidemiološkoj situaciji. U odnosu na prošli tjedan imamo porast od 32,9 posto. Incidencija nam je 130,6, a najniža je u Istarskoj, a najviša u Dubrovačkoj županiji. Nalazimo se na 3. mjestu u EU po incidenciji, dijelimo tu poziciju s Njemačkom. HALMED je zaprimio 1139 nuspojava na cjepivo.

Sustav prijavljivanje građana na cijepljenje

Ministar Vili Beroš je predstavio sustav prijavljivanja građana za cijepljenje na stranici cijepise.zdravlje.hr.

– Aktiviranjem ovog sustava Hrvatska se svrstala među vodeće zemlje koje vode brigu o cijepljenju. Očekujemo da ćemo ovim osigurati uspještan start sljedeće faze cijepljenja – rekao je Beroš, dodajući da ova platforma koristi više kanala prijave za građanstvo.

Proces je podijeljen u pet faza, a prva je iskazivanje interesa, potom će se oni upisati u središnji evidencijski sustav.

– Zatim slijedi proces naručivanja koji će po potrebi povlačiti određeni broj građana po različitim prioritetima. Omogućeno je i ordinacijama obiteljske medicine i pozivnim centrima prioritetno naručivanje. Nakon toga se obavlja samo cijepljenje te registracija cijepljenja – rekao je Beroš.

Sustav će omogućiti potpuni nadzor statusa cijepljenih građana.

– Dosad je omogućeno nekoliko načina prijavljivanja, putem nove platforme, pozivom na besplatni broj, putem obiteljskog liječnika. Građani mogu očekivati mail da su naručeni i potvrdu o točnom terminu putem novog maila i SMS poruke. U drugoj fazi predvidjeli smo i prijavu putem sustava eGrađani – rekao je Beroš, piše Dnevnik.hr.

Mutirani sojevi

– Od 300 uzoraka imamo 60 pozitivnih UK sojeva iz cijele Hrvatske, dva soja iz New Yorka i tri južnoafrička soja. Sve tri osobe bile su na izletu u Zanzibaru – otkrio je Capak, dodajući da dvije osobe nisu prenijele bolest drugima jer su bili u karanteni.

Dodao je da i oni malo znaju o soju iz New Yorka.

– Do sada znamo da je to jedna od novih varijanti koje se nešto brže šire. Udio tog soja u New Yorku raste, zbog čega mislimo da se brže širi. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke Republike i Zanzibara, dolaze pod istu mjeru kao i osobe iz UK i Brazila, a sve ostale moraju imati negativan PCR test – rekao je.

Capak nije mogao odgovoriti koliko je britanski soj raširen u Hrvatskoj jer je u nekim županijama uzeto više uzoraka, poput Vukovarsko-srijemske.

– Čini se da je raširen po cijeloj Hrvatskoj – rekao je Capak.

Stižu pojašnjenja novih mjera

Najavio je da će danas izaći preporuke HZJZ-a koje će propisati sve što je novo vezano za popuštanje mjera. Što se tiče glazbe, ona će biti dopuštena na terasama, ali maksimalno 50 decibela.

Ministar Davor Božinović je pojasnio da oni nisu protiv puštanja glazbe, već kod glasne glazbe se ljudi više približavaju dok komuniciraju što znači veći rizik za širenje epidemije.

– Nije pitanje je li netko glazbeni fan ili nije, ovo je čisto epidemiološka mjera. Od onih koji nas kritiziraju nikad nećemo čuti da smo bili najmanje zatvotrena država u Europskoj uniji, a to smo i danas – rekao je Božinović.

Što se tiče pravila za trajanje samoizolacije i izolacije, Capak je rekao se o tome još nisu dogovorili.

– Mi u referentnom centru za epidemiologiju smatramo da bi trebalo produžiti karantenu nakon kontakta s oboljelom osobom na 14 dana. Sada imamo ove opasne varijente koje se brže šire i mislimo da one osobe koje obole između 10. i 14. dana predstavljaju veći rizik – rekao je Capak.

Za osobe koje obole neće se produživati mjera izolacije jer se smatra da nisu zarazne nakon 10 dana bolesti.

Alemka Markotić je, govoreći o testovima za nove sojeve, kaže da vjeruje da će se na tržištu vrlo brzo pojaviti kvalitetni testovi koji će ih uspješno otkriti. “To je tehnologija koja vrlo brzo napreduje – kaže Markotić.

(vecernji.hr, dnevnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content