Božinović: Ne možemo biti zadovoljni, donijet ćemo nove mjere od 1.4., ako se pokaže potreba, mogu se mijenjati

Stožer civilne zaštite RH održao je redovnu konferenciju za medije u kojoj su komentirali pogoršanje epidemiološke situacije.

– U ovome tjednu imali smo ukupno 9.733 novooboljela, znatno više od prošlog tjedna, čak za 47 posto. Trenutna incidencija u 14 dana je 399,9. Najnižu incidenciju među županijama ima Virovitičko-podravska županija, a najvišu Primorsko-goranska – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Napomenuo je da je Hrvatska na 14 mjestu po incidenciji u Europskoj Uniji, a stopa smrtnosti nam je 1447 što nas stavlja na 18. mjesto.

– Iz svega što smo čuli ne možemo biti zadovoljni. Mi ćemo sigurno razmotriti sve mjere o nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vjerojatno vrijediti do sredine travnja, ali stalno ćemo pratiti situaciju i mjere koje stupe na snagu od 1.4. ne znači da se neće mijenjati i prije njihovog isteka – rekao je ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera Davor Božinović.

Između ostalog istaknuo je kako neki lokalni stožeri jako dobro sami drže situaciju pod kontrolom, imaju prijedloge i donose odluke, dok neki uopće ne surađuju, i prilično su pasivni.

– Ne bi bilo uredu da ovima koji sami postižu dobre rezultate namećemo nešto dodatno – rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš još jednom je istaknuo kako sami, svojim ponašanjem utječemo na tijek i razvoj epidemiološke slike ovog, sada ga već i službeno nazivaju, trećeg vala.

– Epidemiološka situacija nije dobra. Scenarij pišemo sami. Znam da sam dosadan, ali izbjegavanje okupljanja, nošenje maske, prozračivanje prostora i održavanje higijene jedini su put za obuzdavanje zaraze. Sami određujemo vlastitu sudbinu – rekao je Beroš.

Mjere još ranije donijelo nekoliko županija

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović još je u petak potvrdio da je potpisao odluke o pooštrenju mjera u Zadarskoj županiji te da se mjere pooštravaju u Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, piše Dnevnik.hr.

Naime, Nacionalni stožer odluke o pooštravanju mjera prebacio je na lokalne stožere navodeći kako moraju preuzeti više odgovornosti za donošenje i provođenje epidemioloških ograničenja.

Tako su od danas na snazi strože mjere u Primorsko-goranskoj županiji, a donesene su na rok od 14 dana, Zagrebačka je već strože mjere koje su kod njih na snazi od 22. veljače produljila do 21. travnja, a u Dubrovačko-neretvanskoj mjere su pooštrene od petka te su opet izazvale negodovanje u javnosti.

Mjere pooštrava i Bjelovarsko-bilogorska županija, u kojoj će osnovnoškolci od petog do osmog razreda i svi srednjoškolci osim maturanata prijeći na online nastavu. Na snazi su i strože mjere za Zadarsku i Karlovačku županiju.

(www.icv.hr, dnevnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content