Češka beseda Virovitičko-podravske županije održala redovnu skupštinu

U Glazbenoj školi Jan Vlašimsky u Virovitici u petak 5. ožujka najmlađa udruga pripadnika češke nacionalne manjine u Hrvatskoj, Češka beseda Virovitičko-podravske županije održala je svoju redovnu godišnju skupštinu.

Predsjednica udruge Jasna Per Kožnjak na početku je pozdravila sve prisutne i predložila radni odbor za vođenje Skupštine na čelu s tajnikom udruge Zdravkom Perom.

Nakon uvodnog dijela predsjednica Besede je govorila o aktivnostima udruge u prethodnom razdoblju. Iako su mnoge planirane akcije zaustavljene zbog pandemije koronavirusa, aktivnosti nisu izostale.

IMG 1549

– Od zadnje skupštine, naša Beseda sudjelovala je na manifestaciji „Čijanje perja“ u Grubišnom Polju. Na poziv gradonačelnika grada Vyškova Karla Jurke, sudjelovala je delegacija Besede na tradicionalnom Novogodišnjem balu. Delegacija iz Češke Republike također je posjetila našu udrugu u srpnju, tijekom koje je dogovoren nastavak suradnje, a proširen je i na moto klub Virovitica – naglasila je predsjednica te podsjetila kako je, kao predstavnica Čeha u VPŽ, sa zamjenicom župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanjom Novotni Golubić, u rujnu posjetila sela Dolci i Jošava u okolici Orahovice, u kojima žive češke obitelji. Razgovaralo se o uvjetima i mogućnosti očuvanja češke kulture i tradicije u tom dijelu županije.

– Posljednja aktivnost prošle godine bila je vezana uz blagdan sv. Nikole. Iako ga nitko nije očekivao, sv. Nikola se pojavio na mnogim kućnim vratima, bilo je to lijepo iznenađenje za djecu iz naše udruge. U provedbi ove ideje sudjelovali su odrasli , Vlasta Despotovski je sašila darovne vreće, Sanda Mioković ih je oslikala, Jasna Per -Kožnjak i Martina Slanac su kupile slatkiše, a Zdravko Per i Sven Horak su krenuli na put kako bi poklonima obradovali djecu i njihove roditelje – izvijestila je u svom izvještaju predsjednica.

IMG 1545

Bez obzira na tešku situaciju izazvanu aktualnom situacijom koronavirusa, članovi Besede posvetili su se probama za kazališnu predstavu koja je trebala premjerno biti izvedena u Ivanovom Selu prije smotre u Ljudevit Selu ali je zbog pandemije otkazana. Nemogućnošću aktivnog djelovanja članovi udruge posvetili su tihom radu dovršavanju čeških narodnih nošnji Haná, koje je šiva Vlasta Despotovski, dopredsjednica besede te i uniforme za glazbenike.

Nakon jednoglasnog usvajanja izvješća verifikacione komisije, izvješća o radu i financijskog izvješća za 2020. godinu slijedile su informacije o planovima rada za 2021. godinu.

Udruga će i nadalje nastaviti s predstavljanjem češke kulture u Virovitici i županiji, voditi računa o očuvanju materinjeg češkog jezika i kulture predaka, surađivati s gradom Vyškov na zajedničkim projektima, nastupati na manifestacijama Saveza Čeha, posebno na planiranim Žetvenim svečanostima u Daruvaru. Jednako tako aktivno popratiti manifestacije i događanja na razini grada Virovitice i županije.

IMG 1542 edit 21359289295698

Nakon jednoglasnog usvajanja plana rada i financijskog plana za 2021. tajnik Zdravko Per obavijestio je prisutne o akciji prikupljanja pomoći za stradale u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Izvijestio je da su prijatelji Udruge iz Vyškova poslali donaciju u iznosu 26.000 CZK na čemu im u ime svih zahvalio. Pozdravim riječima se telefonom javio Josef Kachlík iz Vyškova i udruzi zahvalio na dosadašnjoj suradnji i poželio puno uspjeha i u budućnosti.

Nazočnima se također prigodnim riječima obratila Ana-Marija Štruml Tuček predsjednica Saveza Čeha u RH te zahvalila na mnogobrojnim aktivnostima, poželjela puno uspjeh u daljnjem radu i ponudila svu pomoć.

Na kraju večeri je učiteljica iz Republike Češke Bohdana Pěva Šolcová, koja surađuje s besedom VPŽ i pomaže u kazališnim aktivnostima, održala je za sve prisutne, zanimljivo predavanje o životu i djelu Jana Amosa Komenskog – poznatog češkog književnika, pedagoga, filozofa i teologa.

(www.icv.hr, jpk, foto: arhiva Češka beseda VPŽ)

IMG 1556

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content