Danas se pod sloganom “Cijenite vodu” obilježava Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju i prvi Svjetski dan voda obilježen je 1993. godine.

Svjetski dan voda se svake godine obilježava uz drugi moto, a tema Svjetskog dana voda 2021. godine je Vrijednost vode i upućuje na razmatranje vrijednosti vode i što ona znači svakom od nas.

Ovogodišnja tema određena je u skladu sa 6. ciljem UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (SDG 6) kojim se za sve ljude do 2030. godine zahtijeva osiguranje pristupa vodi za ljudsku potrošnju, održivo upravljanje vodama te osiguravanje higijenskih uvjeta.

Kako raste globalna populacija, tako raste i potražnja za vodom, a da bi svim ljudima bila dostupna pitka voda, potrebno je održivo i sigurno upravljati vodama. Održivo i sigurno upravljanje vodama neraskidivo je povezano s globalnom klimatskom krizom. Klimatske promjene imaju brojne negativne posljedice: povećavaju promjenjivost u procesu kruženja vode, potiču ekstremne vremenske pojave, smanjuju predvidljivost dostupnosti vode, utječu na kvalitetu vode te ugrožavaju održivi razvoj i biološku raznolikost širom svijeta. Zbog zagrijavanja oceana, mora, rijeka i jezera, dolazi do promjene životnih uvjeta kojima se živa bića teško ili nikako ne mogu prilagoditi. Jedna od promjena životnih uvjeta je upravo promjena koncentracije kisika u vodi koja se smanjuje povišenjem temperature.

Voda ima ogromnu i složenu vrijednost za naša kućanstva, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet našeg prirodnog okoliša – ako previdimo bilo koju od ovih vrijednosti, riskiramo loše upravljati tim nezamjenjivim resursom.

Voda je život i stoga cijenimo njezinu vrijednost, racionalno je koristimo i čuvajmo od zagađenja!

(virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content