Draško Zidar proslavio 35 godina profesionalne glume: Cijeli život sam u ulogama koje mi se sviđaju

Dramom „Alabama“ svoj jubilej, 35 godina na kazališnim daskama, obilježio je Draško Zidar. Svestrani glumac za sebe kaže kako cijeli život radi posao koji voli i da danas, gledajući unatrag, postoje tek rijetki trenuci u kojima mu je bilo teško. Dodaje kako ga je kazalište uvijek mistično privlačilo te da je u njega, još kao dječak, stigao „preko veze“.

– Ja sam u kazalište došao preko veze. Čak i onda kad sam ja dolazio u kazalište, poslovi su se dobivali preko veze. Naime, moj otac Ivan je radio u kazalištu, a u okviru amaterske scene u kazalištu je nastupao i moj stariji brat Davor. Meni je uvijek bilo mistično kuda oni idu navečer na probu, što je zapravo to kazalište, a kada sam vidio što je to i što se točno tamo radi, jako mi se svidjelo. Zapravo, imao sam sreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Kada se radila predstava „Hasanaginica“ imali su glumca koji je igrao Mehu, no on baš i nije bio previše zaljubljen u kazalište. Znali su da sam ja stalno dolazio s tatom i Davorom pa su meni ponudili tu ulogu. Prošao sam na audiciji, a još i danas se sjećam teksta koji sam tada govorio – prisjeća se Draško Zidar prvih koraka na 50 godina dugom kazališnom putu i 35 godina kao profesionalni glumac.

drasko

Kada je prvi put stao na pozornicu, kaže, bilo je to – to.

– Jednostavno to vas obasja, to svjetlo, kazalište i sve ono što ide uz njega. Zaljubite se u to i ostanete – ističe Zidar, iza kojega je danas 120 predstava samo u Kazalištu Virovitica, oko 150 premijernih naslova, oko pet tisuća izlazaka pred publiku i dvadesetak filmova i serija.

– Ne smijem se žaliti gledajući koliko sam posla imao i koliko ga imam sada, a kako sam ga napravio, sudit će drugi – kaže ovaj nagrađivani glumac koji iz uloge u ulogu nadmašuje samoga sebe, nerijetko se vežući uz likove koje utjelovljuje na kazališnim daskama ili pred malim ekranima.

– Teško je odabrati samo neke ili jednu ulogu koja vam je draga. No, svi mi glumci vežemo se za neku ulogu koja nam dobro ide. Osobno mi je draga uloga u predstavi „Trinaest prozora“, ali i „Audijencija“, koja mi je bila posebno divna jer sam u njoj popio neograničene količine piva. Draga mi je i komedija koju sam radio u HNK Osijek, „Budala za večeru“. Da mi se nije sviđao ovaj posao, da mi se nisu sviđale sve uloge, vjerojatno bih odustao puno prije i radio bih negdje u školi. Kada jednog dana odem u mirovinu, imat ću se čega sjećati – kaže Zidar.

Rezimirajući ovih 35 godina profesionalnog bavljenja glumom istaknuo je kako mu je drago što je ovu predstavu odigrao s kolegama koji također slave svoje jubileje.

– Nas ovdje okupi posao koji svakodnevno radimo, ali lijepo je i drago mi je da smo se baš mi, jubilarci, okupili u ovoj predstavi – rekao je Zidar. (www.icv.hr, mlo, ak, ml)