I ove godine Zavod za javno zdravstvo nastavlja s provedbom programa “Zdrav za pet” u Virovitičko-podravskoj županiji

blank
foto: ZZJZ "Sveti Rok" VPŽ

U petak, 19. ožujka, profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije održao je predavanje o sredstvima ovisnosti pod nazivom “Kako droge djeluju i gdje se kriju opasnosti” za učenike prvoga razreda Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači.

Ovim je predavanjem nastavljeno s provedbom programa “Zdrav za pet” u Virovitičko-podravskoj županiji i u 2021. godini. Program “Zdrav za pet” provodi se na nacionalnoj razini, a već niz školskih godina uspješno se provodi i u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Radi se o preventivnom programu kojim se u formi predavanja i radionica za učenike nastoje prevenirati rizična ponašanja djece i mladih.

Rezultati evaluacije programa koja je u Virovitičko-podravskoj županiji provedena prošle godine pokazuju kako su učenici vrlo zadovoljni održanim predavanjima (koja su ocijenili prosječnom ocjenom 4,4 na skali od 1 do 5), njih tri četvrtine smatra da su na predavanju dobili dovoljno važnih i korisnih informacija o štetnom djelovanju droga, a sugerirali su i daljnju potrebu održavanja ovakvih edukacija za mlade.

Ulaganje u prevenciju rizičnih ponašanja mladih jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja i jako je važno da i mladi sami procjenjuju kako su aktivnosti koje se među njima provode učinkovite. Uspješna provedba programa pokazatelj je i dobre međusektorske suradnje u Virovitičko-podravskoj županiji temeljene na jedinstvenom Protokolu međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji.

Osim predavanja o štetnosti djelovanja droga koja se održavaju u prvom razredu srednjih škola, predviđena su i predavanja u osmom razredu osnovnih škola (tema je štetno djelovanje alkohola) te u drugom razredu srednjih škola (tema je problematično i patološko kockanje), a dinamika i opseg provedbe dogovaraju se sa svakom pojedinom školom.

(www.icv.hr, sb)