INFORMATIVKA Centar izvrsnosti Virovitičko-podravske županije: Jedinstveni obrazovni program za darovite učenike i one koji žele naučiti više

U ovotjednoj emisiji ICV radija Informativka predstavili smo Centar izvrsnosti Virovitičko-podravske županije, jedinstveni obrazovni program za darovite učenike i one koji žele naučiti više. Svoja vrata otvorio je polaznicima početkom 2019. godine u školi domaćinu Virovitičko-podravske županije, Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici kako bi se na jednom mjestu okupili učenici s afinitetom za pojedina područja te od izvrsnih napraviti – još izvrsnije.

Centar izvrsnosti tako u virovitičkoj Gimnaziji okuplja zainteresirane učenike s područja Virovitičko-podravske županije koji se ističu u određenim područjima. Pod vodstvom stručnih profesora i mentora razvijaju svoje znanje u vidu razvoja interesa, provođenja istraživanja, izrađivanja projekata te pripremanja za natjecanja, ali i upis na fakultet. U početku su učenicima na raspolaganju bili Centri izvrsnosti prirodoslovnog predznaka – matematika, fizika, kemija te informatika s robotikom, no kako je rastao interes, tako je program proširio svoj sadržajni spektar s prirodoslovnih na društvene znanosti – povijest i medijsku pismenost. A na temelju pozitivnih iskustava i rezultata rada u osnovanim Centrima izvrsnosti, Virovitičko-podravska županija odlučila je pokrenuti i Centar izvrsnosti novih tehnologija sa sjedištem u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina.

Voditelji centara su: Vedran Runje (nove tehnologije), Ines Baškarad (kemija), Tomislav Šipek (informatika i robotika), Mateja Uzelac (matematika), Vera Žužić (medijska pismenost), Aljoša Graovac (fizika) i Kristijan Gostimir (povijest). Cijeli projekt financira Virovitičko-podravska županija.

Gostujući u emisiji Informativka ravnatelj Gimnazije Petra Preradovića Virovitica Kristijan Gostimir istaknuo je da je njihova škola posebno ponosna što je središte jednog takvog centra, talent pointa koji okuplja talentirane učenike za pojedino područje iz cijele županije.

– U Centru izvrsnosti su učenici koji imaju posebne interese, posebne talente u određenim područjima, određenim predmetima, učenici koji na jednom mjestu s izuzetno dobrim profesorima rade na usavršavanju svoga znanja iz pojedinih područja. Na taj način se ostvaruju jako dobri rezultati na natjecanjima i kasnije u polaganju državne mature, a obrađuju se i teme koje su posebno zanimljive učenicima. Nije obavezno, nema ocjena, a uči se detaljnije ono što se možda ne stigne na nastavi. To nije dodatna nastava već nastava za darovite učenike i sve one koji žele saznati više. Za sada imamo 6 odjeljenja, a plan nam je proširiti ih na još  dva područja – likovnu umjetnost i engleski jezik. Veliku pomoći i podršku, financijsku, moralnu i ideološku, u svemu pruža nam naš osnivač, Virovitičko-podravska županija i župan Igor Andrović koji su vrlo otvoreni prema tome, podržavaju taj projekt i zahvaljujući njima on je i zaživio, ali nažalost uslijed pandemije koronavirusa trenutno je sve stalo – istaknuo je ravnatelj škole Kristijan Gostimir.

No, kako je ravnatelj škole napomenuo, korona nije i ne smije biti isprika za odgodu dobrih ideja pa tako u Gimnaziji već razmišljaju i planiraju proširenje centara.

RAD CENTRA ORGANIZIRAN SUBOTOM UZ BESPLATAN GABLEC I PRIJEVOZ

Sam rad Centra izvrsnosti bio je organiziran subotom, kada je škola prazna, profesori slobodni, potpuno posvećeni učenicima i nitko ih ne ometa. Radilo se tri školska sata, uz besplatan gablec i organizirani prijevoz. I učenici i profesori to su jako dobro prihvatili. Ta se praksa pokazala jako dobrom i imali su odlične rezultate.

Motivacije nije nedostajalo ni s jedne ni s druge strane. Bilo je dosta prijavljenih učenik, ali i profesora koji su imali mnoštvo zanimljivih ideja. A da je tomu uistinu tako, potvrdili su i sami profesori.

Profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Maja Bašnac napomenula je da su njezina iskustva jako pozitivna. Njene kolegice, profesorice iz hrvatskoga jezika Vera Žužić, Sanja Srnak i Jela Markušić te knjižničar profesor Josip Strija uključili su se u radionice medijske pismenosti i ostvarili izvrsne rezultate. To su uglavnom bile manje skupine učenika koji su kroz radionice obrađivali teme vezane za reklame, lažne vijesti i dokumentarni film.

– Ono po čemu su se te radionice razlikovale od uobičajene nastave je upravo taj jedan novi sadržaj koji možda nije toliko prisutan u obveznoj nastavi, a ujedno došli su učenici koji su zaista bili motivirani za rad, koje su zanimali mediji i planiraju se možda kasnije baviti novinarstvom. Radili smo s manjim skupinama pa je i interakcija i kvaliteta nastave bila bolja, a tu je bila prisutna i zabava, suigra jer su na koncu snimali reklame i lažne vijesti pa su im ti materijali ostali za uspomenu – istaknula je prof. Bašnac.

Fizika kao nastavni predmet koji je većini učenika bauk kroz centar izvrsnosti se pokazala kao iznimno zanimljiva i zabavna. Veliku ulogu u tome imao je i prof. fizike Aljoša Graovac koji je osmišljavao i pripremao za učenike zanimljive zadatke i sadržaje.

– Zadovoljan sam kako su učenici prihvatili ovaj način rada. Svi su bili vrlo motivirani za fiziku, ali i matematiku, kemiju, biologiju. Osim toga, i nama kao profesorima je to na neki način izazov da testiramo i svoje znanje i razumijevanje nekih problema, da pokažemo sve svoje znanje, ali ujedno da ga i proširimo. Jer, kad radite s nadarenim učenicima, onda uvijek morate ići korak dalje, tražiti puno zahtjevnije teme od onih koje se obrađuju u samoj nastavi. Tako da osobno radim i na sebi, a uz to drago mi je što mogu raditi i s drugim nadarenim učenicima.

OD IZVRSNIH NAPRAVITI – JOŠ IZVRSNIJE

Prema brojnosti učenika koji su se javljali najveći interes je bio za informatiku s robotikom, i u osnovnoj i u srednjoj školi, ali i povijesti gdje se na satovima obrađivala tema Domovinskog rata u suradnju s braniteljskim udrugama.

Govoreći o planovima za budućnosti Centra izvrsnosti, ravnatelj Kristijan Gostimir je istaknuo da je puno i ideja i vizija, ali dok god je situacija s koronavirusom ovakva kakva je, sve su to nažalost samo idejni projekt.

– Želja nam je proširiti broj centara izvrsnosti, povećati možda i broj sati samoga rada, povezati se s drugim institucijama, pa čak i s nekim centrima izvrsnosti izvan Hrvatske. Za sada imamo jako dobru suradnju s Varaždinskom županijom, koja je jedna od prvih županija koja je imala centar izvrsnosti, Zagrebom i Splitom. Kroz razgovore s profesorima i voditeljima te edukacije na kojima smo bili razmjenjujemo iskustva s njima te najbolje od toga primjenjujemo i u našoj gimnaziji – naglasio je Kristijan Gostimir.

Želja svih koji djeluju u okviru Centra izvrsnosti VPŽ je da se situacija s pandemijom koronavirusa poboljša, da se sve vrati u normalu i da sljedeće godine krenu s radom na zadovoljstvo svih.

Zaključak svega je da je ovo uistinu hvalevrijedan projekt jer aktivnim radom u Centru izvrsnosti učenici produbljuju svoja temeljna znanja, proširuju ih dodatnim sadržajima s ciljem boljeg razumijevanja i oni su definitivno nastavak obrazovanja kako u srednjim, tako i u osnovnim školama. Vizija ustanove i u budućnosti će biti nametnuti se kao središnja odgojno-obrazovna institucija te kao mjesto susreta i koordinacije najrazličitijih odgojno-obrazovnih, kulturnih i socijalnih inicijativa.

(www.icv.hr, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content