Ivan Makvić iz Otrovanca treći je po proizvodnji paprike u Hrvatskoj: Od 10 najvećih proizvođača, šest ih je s područja VPŽ

Jedna od najzastupljenijih i najomiljenijih povrtnih kultura u Hrvatskoj zasigurno je paprika, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2019. godini je proizvedeno ukupno 13.215 tona tog povrća od čega je tržištu bilo namijenjeno gotovo 9.000 tona, dok je ostatak uzgajan u povrtnjacima pretežno za vlastite potrebe. Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u posljednjih se godina smanjuje proizvodnja paprike u Hrvatskoj. Tako je prošle godine 1.135 gospodarstva uzgajalo papriku u sustavu potpora na 648 hektara, dok je godinu prije paprika rasla na 771 hektara a uzgajalo ju je 1.183 gospodarstava, 2018. godine njih 1.300 na 859 hektara. Kako je paprika osjetljiva na temperaturne promjene, sve više raste u zaštićenom prostoru.

Deset najvećih proizvođača ove zahtjevne povrtlarske kulture uzgaja ju na 65 hektara, a njih šest sa ukupno 26,82 hektara pod paprikom dolazi iz Virovitičko-podravske županije.

Prema podacima APPRRR-a, visoko treće mjesto u Hrvatskoj drži Ivan Makvić iz Otrovanca sa 5,60 hektara pod paprikom. Rajko Damjanić iz Žlebina papriku sadi na 5,22 hektara, dok Ivan Meštrić iz Turanovca ovu povrtnicu ubire sa 5,04 hektara. Na osmom mjestu u Hrvatskoj je Emil Čor iz Pitomače sa svojih 3,88 hektara pod paprikom, slijedi PZ Agrodiba iz Suhopolja koja uz ostale kulture sadi i papriku i to na 3,72 hektara, a na desetom mjestu najvećih uzgajivača u Hrvatskoj je Branko Počepan iz Virovitice sa 3,36 hektara pod ovom popularnom povrtnicom.

IMG dc888b95ec4fb371892c30828a4dc586 V 1

Tim povodom posjetili smo „brončanu papriku“, Obrt za poljoprivredu Makvić iz Otrovanca, vlasnika Ivana Makvića, koji je ovaj cijenjeni obrt preuzeo od svog oca Branka Makvića 2014. godine.

– S obzirom da je ovo obiteljski obrt, preuzeo sam ga od oca. Nekad sam ja bio njegov djelatnik, a sada je on moj – kroz smijeh je rekao vlasnik 36-ogodišnji nesuđeni agronom Ivan Makvić.

– Upisao sam fakultet u Osijeku, ali s obzirom da sam shvatio dao je moja budućnost isključivo u nastavku tradicije, preuzeo sam ovu vrijednu dužnost od oca Branka i sada nas ima troje zaposlenih i sedam sezonskih radnika – rekao je Ivan kojemu je najveća uzdanica njegova supruga i dvije kćerkice.

– Još je rano govoriti hoću li na njih prenijeti ovu važnu djelatnost, ali supruga i ja zasigurno nećemo odustati unatoč svim nedaćama koje prate današnju poljoprivrednu proizvodnju – obećao je Ivan koji je svoju budućnost uvidio najvećim dijelom u paprici.

– Imam oko tri hektara paprike u zatvorenom i skoro isto toliko paprike u otvorenom prostoru. Najveći dio otpada nam na baburu koju radimo u zatvorenom prostoru, a ostali dio je paprika popularno zvana roga. Na vanjskom prostoru uzgajamo uglavnom paradajz papriku i neke druge sorte koje sadimo isključivo na parcelama u Otrovancu – rekao je Ivan, napomenuvši da je fini okus njegove paprike poznat u našoj županiji, ali i diljem Hrvatske, a za njegovu papriku zainteresirana je i Austrija.

IMG da0ac17c1f71c4da73abafafbd870e5e V

– Za sad su mi težište prodaje domaći trgovački lanci plus prerada u nekim poznatim tvornicama u Zagrebu, Slatini i Koprivnici. Zadovoljan sam zainteresiranošću za našu papriku, a ne mogu biti nezadovoljan ni cijenom, mada ona varira, ovisno o godišnjem dobu kada plasiramo papriku. Poznato je, naime, da paprika kao i neko drugo voće postiže najvišu cijenu u proljeće, odnosno tijekom svibnja i lipnja, odnosno između nekih 7 i 8 kuna po kilogramu. Logično je, kada kasnije tijekom godine paprika počne biti učestalija na tržištu da joj je cijena niža, ali s tim i računamo. Najveći problem je konkurencija koja ne dolazi iz zemalja EU, nego iz Albanije, Crne Gore i Srbije, na primjer, znatno utječe na visinu otkupne cijene kod nas, ali nažalost držim da to nije samo problem s paprikom, nego i inače kada govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je Ivan te dodao da je za uspješnu proizvodnju paprike neophodno poštivanje svih agrotehničkih i drugih mjera da bi bili konkurentni na tržištu.

– Uložili smo puno sredstava u navodnjavanje, imamo legalizirane bunare te aktivno surađujemo s tvrtkama koje nam osiguravaju biološku zaštitu paprike. Cilj je maksimalno smanjiti kemijske utjecaje u čemu, sa zadovoljstvom mogu reći, i uspijevamo. Rezultat je odličan, svake godine proizvedemo puno kvalitetne paprike koja je prepoznata i u Hrvatskoj, ali i u EU – s ponosom je rekao Ivan Makvić.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content