MUP upozorava: Iako smo prešli na ljetno računanje vremena, morate imati upaljena dnevna svjetla, evo do kada

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju započelo je 1. studenog 2020. godine, a završava 31. ožujka 2021. godine.

Ipak, podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i slično). Također napominjemo da je, bez obzira na zakonske obaveze, vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije. Stoga apeliramo na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Što se tiče vozača mopeda i motocikala, oni su dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

(mup.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content