Odabrano deset škola iz cijele Hrvatske za projekt „U školi otvorene kohezije, ASOC“, među njima je i Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača

Foto: K. Toplak

Povjerenstvo za odabir prijava na Javni poziv za podnošenje prijava za sudjelovanje u projektu „U školi otvorene kohezije, ASOC“ predložilo je 10 srednjih škola s područja Republike Hrvatske za sudjelovanje u projektu „U školi otvorene kohezije, ASOC“ koji će se provoditi u školskoj godini 2020./2021.

Škole odabrane za sudjelovanje u Projektu sudjelovat će u provedbi interdisciplinarnog obrazovnog programa koji za cilj ima promicanje građanskog praćenja javnih financija kroz korištenje otvorenih podataka i informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Glavni cilj Projekta je upoznavanja učenika i učenica s kohezijskom politikom Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Temeljem Javnog poziva i prijedloga Povjerenstva za odabir prijava, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak, donijela je odluku kojom odobrava uključivanje u projekt „U školi otvorene kohezije, ASOC” sljedećih srednjih škola. Prema rezultatima, odabrane su sljedeće škole:

Srednja poljoprivredna i tehnička škola (Dubrovačko-neretvanska), IV. gimnazija ‘Marko Marulić’ (Splitsko-dalmatinska), Srednja škola Stjepana Sulimanca (Virovitičko-podravska), Druga ekonomska škola (Grad Zagreb), Gimnazija Pula (Istarska), Ekonomska i trgovačka škola Čakovec (Međimurska), Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice (Osječko-baranjska), Gimnazija ‘Matija Mesić’ (Brodsko-posavska), Glazbena škola Frana Lhotke (Sisačko-moslavačka), Gimnazija Vladimira Nazora (Zadarska)

Projekt će započeti uvodnom konferencijom, nakon koje će se održati niz mrežnih edukacija za voditelje i voditeljice projekta. Uz pomoć mentorske podrške nastavnika/ca i lokalnih stručnjaka, učenici će odabrati jedan projekt u njihovoj zajednici koji je sufinanciran sredstvima fondova Europske unije, a svoje će istraživanje projekta predstaviti kroz kreativni rad.

Ovim projektom učenici diljem Hrvatske imat će prilike pobliže upoznati kohezijsku politiku, fondove Europske unije i kako oni mijenjaju Hrvatsku te u svojim lokalnim zajednicama potaknuti praćenje korištenja javnih financija. Odluka o odabiru prijava na Javni poziv dostupna je OVDJE.

(razvoj.gov.hr, vpz.hr)