Održan prvi susret „Kluba mladih” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica: Gošća susreta glumica i književnica Vlasta Golub

U četvrtak je održan prvi susret Kluba mladih pod nazivom “O čitanju i svemu pomalo“. Prvom sastanku je prisustvovalo sedmero mladih ljubitelja knjiga, no u Gradskoj knjižnici i čitaonici očekuju kako će se ta brojka uskoro povećati, jer osim razgovora o knjigama, ističe Mirjana Kotromanović voditeljica Dječjeg odjela i Kluba mladih, Klub će nuditi i razne druge sadržaje. Osim Mirjane, Klub će voditi i knjižničarke Dajana Horvat i Anja Krmpotić.

– Od našega osnutka ovo je prvi Klub mladih, odnosno od našeg preseljenja 2007. godine. Namijenjen je mladima od 13 do 18 godina. U cilju nam je okupiti što više mladih zaljubljenika u knjige i čitanje i općenito u umjetnost jer naši susreti neće biti isključivo bazirani na čitanje knjiga, nego planiramo mladima ponuditi različite sadržaje pa ćemo tako ugostiti razne goste iznenađenja kao što su primjerice glazbenici, strip crtači i likovni umjetnici. Tako da će svatko moći pronaći nešto sebi zanimljivo i kreativno iskoristiti slobodno vrijeme. Sastajat ćemo se jednom mjesečno u prostorima Knjižnice i tako ćemo upoznavanjem otkrivati što mladi vole i što ih zanima – objašnjava Mirjana.

IMG 20210319 105833

Prvom sastanku se pridružila i gošća Vlasta Golub, glumica u Kazalištu Virovitica koja je također autorica tri romana za djecu i tinejdžere, koje je prisutnima i predstavila.

– Moj prvi roman je o „Ljubavi, spletkama i o svemu pomalo“ i upravo od tuda dolazi parafraza ovoga kluba koji je dobio naziv „O čitanju i svemu pomalo“. Za rukopis tog romana dobila sam nagradu „Zvonko“. Drugi roman je „Eva, mala žena“ koji je bio u užem izboru za nagradu „Grigor Vitez“ i u nacionalnom izboru za poticanje i čitanje. Najnovija knjiga „Pauline mačke“ izašla je u prosincu prošle godine, u mnogim gradovima su se moje knjige počele čitati za lektiru. Jako mi je drago što su me i ravnatelj knjižnice Robert Fritz i voditeljica Mirjana Kotromanović pozvali da prisustvujem i budem dio ovoga Kluba mladih jer ja i dalje nastavljam pisati za mlade i bavim se njihovim problemima kroz njima jedan prihvatljiv način i svake informacije koje ću ja ovim putem dobiti od mladih, su meni jako dragocjene jer mi obogaćuju znanje koje mi je kasnije korisno u pisanju – rekla je Vlasta Golub.

IMG 20210318 172231 1

Zadovoljni prvim susretom su i novi članovi kluba. Jedan od njih je Niko Abramović, učenik 7. razreda.

– Volim čitati razne knjige, razne žanrove, od znanstvene fantastike do svojih najdražih Manga stripova. Manga su popularni japanski stripovi štampani unazad, a iz njih proizlaze adaptacije svima dobro poznate kao Anime crtići. Od Mange mi je definitivno najdraže Tokyo Ghoul i The Promised Neverland, a od knjiga jako volim „Coraline“ jer je prema mom mišljenju dosta nostalgična. Razlog mog učlanjena je što želim upoznati više ljudi koji su ljubitelji stripova i čitanja knjiga i gledanja Anime – rekao je Niko.

U Klub se učlanila i Melani Blažinčić, učenica 2. razreda srednje škole koja je prošle godine izabrana za najčitateljicu Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

– Nisam očekivala da ću biti proglašena najčitateljicom, jednostavno sam se učlanila u Knjižnicu i iz dosade počela čitati knjige. Otprilike je to bilo pročitanih 89 knjiga. Većinom sam čitala preko ljeta sa vrijeme praznika. Ljubav prema knjigama sam otkrila kada sam gledala neki film pa saznala da je snimljen prema knjizi i tako sam nastavila s čitanjem – istaknula je Melani.

(www.icv.hr, ak)

IMG 20210318 171216

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content