Održana utrka u sklopu projekta „Rokovi superjunaci protiv pretilosti“: Ukazali na važnost tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane

U sklopu projekta „Rokovi superjunaci protiv pretilosti“ Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije danas (subota) održana je utrka za djecu na atletskoj stazi u Virovitici. Svoju brzinu i izdržljivost testirala su djeca od predškolskog do osnovnoškolskog uzrasta.

Cilj projekta je educirati djecu i roditelje o pravilnoj prehrani te opasnostima i posljedicama pretilosti za zdravlje.

–  Pretilost je zahvatila velik dio naše županije. Prema statističkim podacima najdeblja smo županija u Hrvatskoj i ovakvim događajima želimo promicati važnost kretanja, važnost bavljenja sportom kako bi se usadili u dječje navike i u svijest roditelja da potiču zdrav razvoj svoje djece –  istaknuo je dr. Miodrag Beneš iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok”.

IMG 0257 1
Foto: K. Toplak

Tako je današnja utrka za cilj imala promovirati trčanje kao jednu od aktivnosti kojom se smanjuje pretilost. Osim sudjelovanja u utrci, djeca i odrasli su mogli provjeriti stupanj kondicije na traci za trčanje. Dio projekta je i promocija važnosti pravilne prehrane, pa su tako danas svi sudionici mogli kušati jela kao primjere zdrave i uravnotežene prehrane.

Manifestaciju je podržala i Virovitičko-podravska županija, nazočio joj je zamjenik župana Marijo Klement. Uz županijski Zavod za javno zdravstvo, organizaciju potpisuje i Atletski klub Virovitica.

IMG 0329
Foto: K. Toplak

– Šest skupina se natjecalo u trčanju na jedan krug ove naše staze, odnosno 333 metra. Tu su dvije kategorije mlađih uzrasta, dvije kategorije osnovnoškolci od 3. do 5. razreda i dvije kategorije od 6. do 8. razreda, a najbolji iz svojih skupina dobili su medalje – rekao je potpredsjednik i trener Atletskog kluba Virovitica Siniša Špiranec.

Rezultati:

1. kategorija

  1. Nikol Ferenac
  2. Lucia Zalović
  3. Ema Pavić

2. kategorija

  1. Tadej Iveković
  2. Borna Klement
  3. Matej Dimnjašević

3. kategorija

  1. Inja Jambrišak
  2. Nela Pleša
  3. Jana Uzel

4. kategorija

  1. Filip Rajnović
  2. Dino Trbović
  3. Niels Bogatić

5. kategorija

  1. Vera Špiranec
  2. Andrea Kovač
  3. Mia Teskera

6. kategorija

  1. Ante Blažević
  2. Leon Jurković
  3. Josip Golić

Projekt „Rokovi superjunaci protiv pretilosti“ u stopostotnom iznosu je financiran iz EU fondova, a vrijedan je pola milijuna kuna.

(www.icv.hr, ml; foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”624763″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content