Počinje rekonstrukcija državne ceste od Podravske Moslavine do Osijeka: Petrijevci će nakon 50 godina čekanja dobiti novu cestu

Skorašnji početak realizacije novog projekta Hrvatskih cesta a koji je trenutačno u fazi projektiranja državne ceste DC 34 kroz Osječko – baranjsku županiju na potezu od Podravske Moslavine do Osijeka, Petrijevčanima će donijeti pravi prometni preporod.

– Rekonstrukciju dijela državne ceste DC 34, za koju smo ishodili građevinsku dozvolu i to kroz naselje Petrijevce, planiramo početi već ove godine, a ukupna vrijednost investicije je 29,6 milijuna kuna. Kroz naselje Petrijevci cesta prolazi kroz nepregledne zavoje (devet praktički vezanih zavoja), a i ulični koridor je vrlo uzak. Osim toga, postojeća državna cesta DC34 kroz naselje Petrijevci od rekonstrukcije 1970. godine, dakle 50 godina, nije znatnije obnavljana, osim što su periodično obavljana presvlačenja kolnika- ističu u Hrvatskim cestama.

Dodaju kako se kroz naselje Petrijevci predviđena rekonstrukcija državne ceste u širini od 6,6 metara te izgradnja pješačko-biciklističke staze koja će biti smještena na sjevernoj strani državne ceste D34 i odvojena od kolnika zaštitnim pojasom. Izvan naselja je projektirana dvosmjerna pješačko-biciklistička staza, a kroz naselje se staza izvodi do ruba postojećih objekata i ograda u minimalnoj širini od tri metra. Ukupna duljina staza iznosi oko 2,9 kilometara.

– Uz kolnik će se izvesti 23 uzdužna parkirališna mjesta, kao i 18 okomitih mjesta, od čega su tri mjesta za invalide, a rekonstrukcija čeka i autobusna stajališta i oborinsku odvodnju. Predviđena je i izgradnja 72 stupa cestovne rasvjete- pojašnjavaju u Hrvatskim cestama.

Općina je s Hrvatskim cestama sporazum o sufinanciranju rekonstrukcije ceste potpisala 21. prosinca prošle godine, a njime se obvezala financirati parkirališta i dio javne rasvjete u vrijednosti 600.000 kuna.

Uz rekonstrukciju samog kolnika, izgradnju parkirališta u centru Petrijevaca, postavljanje javne rasvjete uz cijelu dužinu ceste u Ulici Republike, bit će izgrađena i biciklistička staza, te zatvorena oborinska odvodnja u Ulici Republike i Radićevoj.

– Izgradnjom obilaznice trajno smo riješili dugogodišnji problem buke, zagađenosti zraka, sigurnosti stanovnika Petrijevaca i svih sudionika u prometu koji su išli kroz centar Petrijevaca, kao i poznate velike petrijevačke zavoje, pa je sada preostalo još obnoviti cestu kroz same Petrijevce – ističe za medije općinski načelnik Ivo Zelić.

(www.icv.hr, tj)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

Skip to content