Podijeljeni motivacijski pokloni srednjoškolcima iz razreda nepušača u Pitomači

U petak u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači učenicima iz razreda nepušača podijeljeni su motivacijski pokloni u okviru projekta „Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača“ koji je u 2020. godini proveden u Virovitičko-podravskoj županiji. Provoditelj projekta bio je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, partner Zavodu bila je Udruga za pomoć mladima Virovitičko-podravske županije “Veranda”, dok su suradnici bili savjeti mladih i odgojno-obrazovne ustanove u Virovitičko-podravskoj županiji te pojedini stručnjaci iz različitih resora. Poklone su učenicima uručili pročelnica u županiji Martina Bunić, voditelj projekta i psiholog u Zavodu Siniša Brlas te ravnatelj škole Josip Ivoš.

Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači prva je sudjelovala u pilot projektu pod nazivom „Ja sam iz razreda nepušača“ još 2012. godine. Pilot projekt pokazao je kako je moguće učenike ohrabriti da cijeli razredni odjeli ostvare status razreda nepušača pa je ovo iskustvo zatim pretočeno u projekt za ostale škole u županiji. Cilj je projekta bio osnažiti samozaštitne kapacitete učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama i ostalih mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja, pri čemu je naglasak bio na prevenciji i suzbijanju pušenja duhanskih proizvoda mladih, kao jednog od glavnih rizika koji mlade uvode i u svijet štetne zloupotrebe droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

U okviru projekta, uz ostale preventivne aktivnosti koje su provedene u osnovnim i srednjim školama, ciljano su u drugom razredu srednjih škola učenici motivirani da ostvare status razreda nepušača u kojima niti jedan učenik ne puši. Gotovo sve srednje škole u Virovitičko-podravskoj županiji uspjele su motivirati razrede nepušača, a učenicima su kao nagrada iz projekta osigurani motivacijski pokloni (USB stickovi na trajno korištenje na kojima je snimljena i publikacija „Ja sam iz razreda nepušača; kako se ne izgubiti u duhanskome dimu“ u elektronskom obliku).

Motivacijski pokloni za učenike koji su ostvarili status razreda nepušača i u ostalim srednjim školama uručeni su ravnateljima srednjih škola i voditeljicama i voditeljima školskih preventivnih programa na skupu koji je u srijedu 24. veljače 2021. godine održan u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije te će ovih dana i preostali učenici u svojim školama dobiti svoje motivacijske poklone.

(zzjzvpz.hr)