Projekt DaRe to Connect: Nacionalna konferencija Zeleni pojas Europe u Republici Hrvatskoj

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, putem on-line platforme, održana je Nacionalna konferencija Zeleni pojas Europe u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Podrška ekološkoj povezanosti Dunavske regije povezivanjem područja Natura 2000 duž Zelenog pojasa, akronim: DaRe to Connect, DTP2-007-2.3, u kojem Javna ustanova sudjeluje jedini hrvatski partner od ukupno 11 ERDF/IPA partnera i Zavod za zaštitu okoliša i prirode kao jedan od 14 pridruženih partnera iz 10 zemalja Europe. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, predstavnici Javne ustanove Park prirode Kopački rit, predstavnici Međimurske prirode – Javna ustanova za zaštitu prirode, Ivan Darko Grlica iz Prirodoslovnog društva Drava, predstavnici Udruge BIOM, Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i članovi projektnog tima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjane Arnold Sabo i načelnice Sektora za prirodu Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Gabrijele Šestani, ravnateljica Javne ustanove i član projektnog tima Vladimir Juhaz, predstavili su projekt, provedene aktivnosti i rezultate istraživanja vezanih uz projekt.

IMG 3304
Foto: virovitica-nature.hr

U nastavku konferencije održane su prezentacije s temama:

– Pogled unatrag na putu hrvatskog Zelenog pojasa – Neven Trenc, Biljana Barić, Ivan Darko Grlica i Boris Mađerić – Mreža zaštićenih područja na rijeci Dunav – DANUBEPARKS – Vlatko Rožac i Matej Marušić – Suradnjom do konkretnih koraka – uklanjanje ilegalnih čeka za krivolov ptica na akumulacijskom jezeru Dubrava Međimurska priroda – Velimir Bašek i Mihaela Mesarić

Naglasak je bio na ekološkoj povezanosti i uspostavljanju ekoloških koridora kako bi se održala povezanost rijetkih i ugroženih staništa. Predstavljena je i analiza usluga ekosustava pojedinih staništa na području Virovitičko-podravske županije izrađena pomoću satelitskih snimki i terenskih obilazaka kako bi se potvrdilo stvarno stanje. Tijekom projekta provedeno je i istraživanje tri indikatorske vrste: vidre, kiseličinog vatrenog plavca i obične lisanke, a rezultati istraživanja prikazani su na Nacionalnoj konferenciji. Zeleni pojas Europe je vrijedan ekološki koridor koji se razvio na području nekadašnje Željezne zavjese te predstavlja okosnicu paneuropske ekološke mreže i daje značajan doprinos Zelenoj EU infrastrukturi. Konferencija je završena zajedničkom raspravom sudionika.

(virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content