Suhopoljčani dobili energetski obnovljenu zgradu Doma zdravlja i novu liječnicu opće medicine

U prostorijama Virovitičko-podravske županije održana je završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Doma zdravlja u Suhopolju na adresi Kralja Zvonimira 2 u Suhopolju, Općina Suhopolje – KK.04.2.1.04.0754.” Projekt je odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nositelj projekta je Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, a napisala ga je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Ukupna vrijednost projekta je 1.157.009,15 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 1.074.934,15 kuna. Odobrena bespovratna sredstva iznose 656.702,82 kuna. Projekt je sufinanciran i od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 334.625,06 kuna.

viber slika 2021 03 29 13 29 38

Energetska obnova je obuhvaćala tri građevinske mjere za poboljšanje toplinske zaštitne ovojnice: zamjenu kompletne vanjske stolarije, toplinsku izolaciju stropa prema negrijanom tavanu, toplinsku izolaciju vanjskih zidova i dvije strojarske mjere: postavu plinskog kondenzacijskog kotla i postavu termostatskih ventila na postojećim grijaćim tijelima te zamjenu postojeće rasvjete LED rasvjetom. Radove je izvela tvrtka Građevinarstvo Horvat d.o.o. iz Noskovačke Dubrave, dok je stručni nadzor provela tvrtka Arhis d.o.o. iz Slatine.

Energetski razred zgrade 1 prije obnove bio je G, a izvedbom projektiranih mjera zgrada je prešla u energetski razred C, dok je energetski razred zgrade 2 prije obnove bio E, a izvedbom projektiranih mjera zgrada je prešla u energetski razred B. Ostvarena ušteda godišnje potrošnje primarne energije nakon provedbe projekta iznosi 55,78%.

IMG 20201111 155639

– Ovo je samo jedan od načina na koji stvaramo bolje uvijete za liječnike koji rade u tim prostorima, ali i za pacijente koji u njima borave. Virovitičko-podravska županija ne ulaže samo u opremu i u prostore nego i u ljude. Ovakvim energetskim obnovama i projektima opremanja stvaramo uvijete da liječnici budu ovdje i da ostanu, a to činimo i sa subvencioniranjem kamata na kredite liječnicima koji kupuju stan ili kuću ili subvencijom najma kuće ili stana – rekao je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

Osim obnovljene ambulante, Suhopoljčani će dobiti i novu liječnicu.

– Ne znam je li se sada slučajno poklopilo ili nije, ali sa završetkom obnove same zgrade dobili smo i liječnicu, tako da sada u ambulanti Suhopolja neće biti niti jedan tim bez nositelja. Do sada smo godinu dana imali jedan tim bez nositelja. Početkom četvrtog mjeseca dolazi nam doktorica na neodređeno, a nadamo se da će i ostati na neodređeno – rekao je ravnatelj županijskog Doma zdravlja Ivica Fotez.

viber slika 2021 03 29 13 29 37
Foto: K. Toplak

Sretan dolaskom nove liječnice i samom obnovom zgrade Doma zdravlja je i načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat.

– Presretni smo zbog vijesti o novoj liječnici i nadamo se da će s nama ostati do svoje mirovine. A što se tiče zgrade, ona potječe iz 1987. godine i jednostavno je vapila za rekonstrukcijom. Ovo će definitivno pomoći pridonijeti nekakvoj kvalitetnoj medicinskoj skrbi, u konačnici čovjek teškog zdravstvenog stanja koji obilazi svog liječnika zaslužuje nekakav minimum komfora, a sada će ga dobiti i to višestruko od minimuma. Sada je to stvarno jedan prekrasan objekt koji će služiti svim našim sumještanima – rekao je načelnik Horvat.

Završnoj konferenciji su nazočili, između ostalih, zamjenik župana Marijo Klement, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sv. Rok” Virovitičko-podravske županije dr. Miroslav Venus, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije Lahorka Weiss…

(www.icv.hr)

logi

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content