U OBŽ 71 novi slučaj, do sada pristiglo gotovo 18 tisuća doza cjepiva

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata obrađeno je 476 uzoraka od kojih je 71 bio pozitivan na koronavirus.

Najviše (29) novopozitivnih osoba živi na području Osijeka, 20 osoba je s područja Valpova, 5 Belišća, po dvije osobe su iz Đakova, Koške i Našica, a po jedna osoba je s područja Erduta, Belog Manastira, Bilja, Bizovca, Čepina, Ernestinova, Magadenovca, Marijanaca, Semeljaca, Trnave i Vladislavaca.

Hospitalizirano je 56 osoba oboljelih od Covida-19, i to 44 u Kliničkom bolničkom centru Osijek ( 9 na respiratoru), a 12 u Općoj županijskoj bolnici Našice.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 929 osoba.

Policijski službenici proveli su 3 provjere osoba u samoizolaciji prema dojavama građana i utvrdili dva kršenja (na području Osijeka i Belog Manastira). Samoinicijativno su provjerili 7 osoba u samoizolaciji i sve su zatečene na mjestu prebivališta.

– Policijski službenici obavili su i 127 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Od ponedjeljka i nakon otvaranja terasa ugostiteljskih objekata, službenici Državnog inspektorata rade između ostaloga i nadzor njihova rada te upozoravaju ugostitelje na moguća kršenja mjera – istaknuo je načelnik Stožera CZ OBŽ Ivan Hampovčan.

Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo OBŽ Nataše Turić od 27. prosinca 2020. godine do sada, na područje županije pristiglo je ukupno 17.706 doza cjepiva, i to 12.306 doza cjepiva Pfizera, 6.800 AstraZeneca i 1.600 cjepiva Moderna.

Od 10. veljače kada je počelo provođenje druge faze cijepljenja, u kojoj se procjepljuju osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima , do sada je obiteljskim liječnicima distribuirano 9.216 doza cjepiva (4.046 Pfizera, 4.500 AstraZeneca i 640 Moderne).

Turić je podsjetila da je od ponedjeljka (1. ožujka 2021.) pokrenut nacionalni sustav prijavljivanja zainteresiranih za cijepljenje protiv Covida-19 u trećoj fazi, odnosno za masovno cijepljenje.

-Osim prijava svojim liječnicima obiteljske medicine, građanima je dostupna i prijava preko internetske stranice: cijepise.zdravlje.hr, a Zavod za javno zdravstvo OBŽ je dodatno otvorio dvije telefonske linije (031 225 762 i 031 225 769) putem kojih će naši djelatnici ispunjavati prijave na internetskoj stranici za sve stanovnike OBŽ koji su zainteresirani za cijepljenje. Prije nego što se nazove, potrebno je pripremiti ime i prezime osobe koja se prijavljuje na cijepljenje, njen OIB (ili MBO) i datum rođenja. Također, i strani državljani koji žive u našoj županiji mogu putem ova dva call centra iskazati interes za cijepljenje – naglasila je ravnateljica Zavoda.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content