U SUHOPOLJU JE VATROGASTVO VIŠESTOLJETNA OBITELJSKA TRADICIJA Za 145. rođendan Društvo se raduje uređenju vatrogasnog doma

Dobrovoljno vatrogasno društvo Suhopolje ove godine slavi 145. rođendan, a okuplja više od 120 članova, od najstarijih do najmlađih. Operativnih članova je 23, a među njima je petero koji imaju završenu vatrogasnu školu. Većina operativaca je osposobljena za razne specijalnosti: navođenje protupožarnih zrakoplova i helikoptera, gašenje požara u zatvorenom prostoru, bolničari, tehničke intervencije, radovi na vodi, rad s motornim pilama i drugo. Među njima su i dva instruktora za plameni udar, tj. flashover.

Svi operativni vatrogasci redovito se šalju na osposobljavanja, a trenutno je u postrojbi osam vozača koji imaju položenu C kategoriju. Zapovjednik Mirko Solar, koji je jedini profesionalac u DVD-u, uvijek vodi brigu da mu je na raspolaganju barem šest operativnih suradnika za izlazak na intervenciju.

IMG 3166

AKTIVNI CIJELE GODINE

– Profesionalne vatrogasne postrojbe mnogo puta se iznenade našim brzim izlaskom na intervencije. Razlog tomu je što smo dobro uigran tim, a ja u svakom trenutku znam na koga mogu računati za intervenciju – objasnio nam je Mirko Solar.

DVD raspolaže s dva vozila marke Styer: jedan kapaciteta 2000 l, a drugi 3000 l s pripadajućom opremom te tehničko vozilo Mercedes bez spremnika vode, ali s pripadajućom opremom. Ta vozila donacija su vatrogasaca iz Tirola zahvaljujući Tomislavu Stokiću i Mateji Fras Venus, a putem Ministarstva poljoprivrede nabavljeno je i vozilo za prijevoz vatrogasaca VW Transporter.

IMG e25a5587530ae7e2ec242d7f4b4251de V

Zahvaljujući naporima Općine i načelnika Siniše Horvata riješeno je grijanje u donjem dijelu vatrogasne zgrade te je kupljena potrebna vatrogasna oprema koja im je nedostajala.

– Najveću podršku u radu imamo od naše općine koja svakog mjeseca izdvaja određena sredstva za naš svakodnevni rad. No, ne smijemo zaboraviti ni Vatrogasnu zajednicu VPŽ i Virovitičko-podravsku županiju, ali ni mještane Suhopolja koji nam pomažu svojim dobrovoljnim prilozima – naglasio je zapovjednik Mirko Solar.

Vatrogasci su vrlo cijenjeni u Suhopolju, ali i u cijeloj općini. Uz Turističku zajednicu općine Suhopolje oni su nositelji gotovo svih manifestacija koje se tijekom godine održavaju na području općine. Među mladima vlada veliki interes za uključivanje u vatrogasni pomladak – imaju više od 40 djece u DVD-u. Nažalost u proteklih godinu dana nije bilo natjecanja, vježbi ni drugih sličnih aktivnosti, ali suhopoljski vatrogasci uvjereni su da će to nadoknaditi kada se smiri pandemija koronavirusa.

Uz pomoć Općine ove godine je u planu završetak gornjeg dijela vatrogasnog doma. Vatrogasci će tako napokon dobiti svoj prostor za učenje i razonodu – najbolji poklon, slažu se, za veliki 145. rođendan.

IMG 6a82c3cefc011660d9896118f5bb8340 V

S UTAKMICE NA INTERVENCIJU

Za vrijeme prvog vala koronavirusa suhopoljski vatrogasci su bili uključeni u rad Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije brinući se za vozače kamiona koji su bili u karanteni, a koja se nalazila na području općine Suhopolje. Stožeru su bili na raspolaganju 24 sata.

Što se tiče intervencija, u posljednjih godinu dana suhopoljski vatrogasci imali 30 raznih intervencija: od požara, preko uklanjanja stabala s ceste, do izvlačenja unesrećenih u prometnim nesrećama. Takve intervencije su im česte jer operativno pokrivaju državnu cestu D2 od Čemernice do Bistrice, odnosno od Suhopolja do početka sjeverne virovitičke obilaznice, a tu je još i niz županijskih i lokalnih cestovnih pravaca. Prilikom našeg posjeta prezentirali su nam u svom dvorištu jednu intervenciju na automobilu.

IMG 3199

– Ovakvu opremu sada imaju gotovo sva vatrogasna društva na našem području – objasnio nam je Igor Gotal, koji je završio školu za vatrogasca, ali se do pronalaska posla u struci bavi poljoprivredom i volonterski radi u DVD-u.
Gabrijel Solar je također završio vatrogasnu školu i radi kao vatrogasac u virovitičkom TVIN-u. Nije mu problem nakon radnog vremena uključiti se u rad DVD-a.

– U slučaju neke veće intervencije našeg DVD-a na poslu me mijenja kolega, a ja idem na intervenciju u Suhopolje – kazao je Gabrijel, koji je kao aktivni nogometaš nekoliko puta s utakmice izravno odlazio na vatrogasnu intervenciju.

IMG 3177

– U posljednje vrijeme gotovo da nema intervencija zbog izbijanja požara u polju. Ljudi su postali pažljiviji zbog velikih kazni – rekao nam je Mirko Mitrovac, koji je je već 18 godina vatrogasac, nastavljajući time obiteljsku tradiciju. Naime, njegov otac je bio dugogodišnji zapovjednik DVD-a.
– Vatrogasac sam već više od trideset godina. Počeo sam u osnovnoj školi. U mojoj obitelji to je tradicija već nekoliko generacija – ponosno nam je rekao Robert Rodeš.

(www.icv.hr, mš, foto: M.Š., privatni arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content