U vinogorjima sve veća gužva: Sadi se loza, u tijeku rezidba i prihrana

Dolaskom ljepšeg i sunčanijeg vremena radno je i živo u brojnim vinogradima na našem području. Sadi se mlada loza, nastavlja se rezidba i privezivanje čokota i lucnjeva vezicama i bužirima, a započelo se i s proljetnom prihranom dušičnim gnojivima. Kao preventiva od jednog od najljućih neprijatelja, napada crne pjegavosti i pepelnice, koji se na rozgvi primjećuju u obliku crnih točkica i pjega, odnosno narančastih mrlja, naši vinogradari aktivno zaštićuju lozu mješavinom bakrenih preparata s dodatkom sumpora, a jajašca crvenog pauka i štitastih uši suzbijaju mineralnim uljima.

Izabrali smo jedan lijep i sunčan dan te posjetili naše prelijepo vinogorje na obroncima Bilogore u Golom Brdu, na kojemu se nalazi i imanje OPG Barčan. Odlučili smo malo „smetati“ gazdi Zlatku Barčanu i njegovom prijatelju Peri koji su imali pune ruke posla, odnosno loze.

– Valja iskoristiti današnje lijepo i sunčano vrijeme. Na ovom mjestu posađeno je oko 3200 panjeva nasada, odnosno oko 80 posto graševine i 20 posto rajnskog rizlinga – informirao nas je Zlatko, ponosni proizvođač vinske kapljice koja je i ove godine dobila zlato na nedavnom ocjenjivanju vina u Virovitici.

Zlatko je inače djelatnik MUP-a Virovitica, ali i tajnik Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“. OPG je osnovao početkom 2014. godine kao nadogradnju malenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, a koje tradiciju uzgoja vinove loze njeguje već više od dva desetljeća. Zemljište s klijeti, pratećim objektima i podrumom prostire se na površini zemljišta oko 1 hektara i smješteno je na sjevernim obroncima virovitičkog vinogorja, iznad mjesta Golo Brdo.

IMG 20210313 103305

S najviše točke, koja se nalazi na oko 170 metara nadmorske visine, za lijepog i vedrog vremena pogled seže sve do rubnog područja općine Pitomača uz rijeku Dravu, odnosno do obronaka brda Meček sjeverno od grada Pečuha u Mađarskoj. Dok uživamo u pogledu, Zlatko je nastavio s predstavljanjem svoga „blaga“.

VIROVITIČKA VINA OSEBUJNOG MIRISA I OKUSA

– Proizvodnja grožđa bazirana je na sortama graševina i rajnski rizling, nakon čije se prerade dobije oko 30-35 hl vina, osebujnih cvjetnih mirisa i izbalansiranih kiselina koje naglašavaju svježinu i zaokruženost okusa, specifičnih upravo za područje virovitičkog vinogorja. Važno je napomenuti da namjeravamo proširiti proizvodnju, tako da u konačnici dobijemo oko 5000 litara vina. Dakako da pritom želimo i zaštiti brand, pa smo ove godine prvi put išli prema Zavodu za vinarstvo.

U interesu proizvođača i potrošača je sprječavanje neistinitog označavanja vina u prometu, a ovim propisima se regulira kontrola podrijetla – naglašava naš sugovornik, kazavši kako njegova vina već niz godina prolaze fizikalno kemijsku analizu i organoleptičko ocjenjivanje komisije Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, koje garantira ispravnost proizvoda te su na izložbama vina osvojila visoka odličja i prikladna su za svakodnevnu konzumaciju uz jela kontinentalnoga kraja.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content