Virovitičanki (49) trebao kredit, na Facebooku pronašla oglas i kroz dvije godine “bankaru” uplatila više od 400 tisuća kuna

Policijska uprava virovitičko-podravska izvijestila je o događaju koji se može svrstati u rubriku “vjerovali ili ne”. Naime, 49-godišnja Virovitičanka trebala je kredit pa je 2018. godine putem društvene mreže stupila u kontakt s osobom koja joj je obećala isplatu kredita po povoljnim uvjetima.

Potom je, kako stoji u policijskom priopćenju, u razdoblju od 2. svibnja 2018. godine do 11. studenog 2020. godine putem društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom s ciljem ishodovanja kredita. U navedenom razdoblju je, izvijestila je policija, toj nepoznatoj osobi uplatila novčani iznos veći od 400 tisuća kuna, budući da je putem stranice na društvenoj mreži klijentima obećavao povoljne kredite. Iako je redovno uplaćivala potreban novac “za realizaciju kredita”, nikada ga nije uistinu dobila.

Kada je slučaj prijavila policiji, istraga je pokazala da je riječ o 28-godišnjaku s područja PU vukovarsko-srijemske, koji je zaista kreirao stranicu na društvenoj mreži i na njoj nudio lažne kredite te je zbog toga zaradio kaznenu prijavu za računalnu prijevaru.

Kako neslužbeno doznajemo, oštećena 49-godišnjakinja je vlasnica jednog knjigovodstvenog servisa iz Virovitice.

Ovaj zanimljiv slučaj, unatoč tome što je istraga završena, još uvijek ima niz neodgovorenih pitanja. Prvo se odnosi na iznos koji je žrtva uplatila lažnom bankaru. Otkud joj 400 tisuća kuna koje je uplaćivala u ratama? I zašto je kao osoba koja raspolaže tuđim financijama pokušala realizirati kredit preko društvene mreže, kada se zna da je to jedan od najnesigurnijih načina sklapanja poslova, upravo zbog velikog broja računalnih prijevara i gotovo nikakve sigurnosti?

Treće pitanje koje je jednako tako zanimljivo – ako već na početku nije uspjela dobiti željeni kredit, zašto je uopće nastavljala uplaćivati novac, i to pune dvije i pol godine?

Ovaj slučaj bio je još jedan povod policiji da ponovno upozori sve građane da ne nasjedaju na povoljne oglase za kredite i zajmove te se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

– Ako smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192 ili u najbližu Policijsku postaju – poručili su iz PU virovitičko-podravske.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content