VPŽ kontinuirano ulaže u obrazovanje: Dugoročna želja – jedna smjena i cjelodnevni boravak u svakoj školi

Virovitičko-podravska županija može se pohvaliti kontinuiranim ulaganjem u obrazovanje. U posljednjih deset godina na području županije izgrađeno je više od 30 škola, a samo u posljednje četiri godine u obrazovanje je uloženo oko 85 milijuna kuna. Sve je to rađeno s jednim ciljem – da svi školarci imaju jednake uvjete obrazovanja, kako oni u urbanim, tako i oni u ruralnim područjima.

Prema riječima župana Igora Androvića u tijeku je izgradnja područne škole u Kladarama, a uskoro će započeti i u Vukosavljevici.

– U novom razdoblju planiramo novu osnovnu školu s dvoranom u Pitomači, novu osnovnu školu u Orahovici, a imamo spremnu i građevinsku dozvolu za novi Učenički dom u Virovitici. Pripremamo dokumentaciju za dvije dvorane, u Suhopolju i Ćeralijama.

Suhopolje ima puno djece, velika je općina i zaslužuje veliku dvoranu, a jednako tako i Ćeralije, jer znamo da općina Voćin slovi kao najmlađa općina u Hrvatskoj ako gledamo po broju stanovnika – rekao je župan Andrović, dodavši da osim infrastrukturnog ulaganja posebnu pozornost pridaju i onim sadržajnim, naoko „nevidljivim“ projektima i programima.

– Tu spadaju i prijevoz učenika i pomoćnici u nastavi, centri izvrsnosti, svi soft projekti koji možda nisu vidljivi ljudima, nisu zgrade, ali su ulaganja u djecu, učitelje i profesore – naglasio je župan, te dodao da im je dugoročna želja organizirati jednosmjenski rad i cjelodnevni boravak u svakoj školi, koji preporuča i Europska unija.

– Primjerice, roditelji u sedam sati, kada idu na posao, ostave dijete u školi i poslijepodne, kada idu kući, pokupe ga, a ono je za to vrijeme odradilo nastavu, dio zadaće, ali i ostale aktivnosti, kao što su strani jezici, možda čak i neki sport, glazbena škola. Cilj je da dijete ima sve na jednom mjestu, da odradi sve aktivnosti i da to bude od 7 do 15 ili 17 sati.

Znamo što roditeljima znači biti na poslu, doći s posla i onda jedno dijete u auto, pa drugo, odvesti ih na aktivnosti, potom ih pokupiti… Tu se jednostavno gube dani. Upravo zato ova reforma i mi idemo u izgradnju novih škola kako bismo omogućili jednosmjenski rad, ali i cjelodnevni boravak djece u školama – najavio je župan Andrović.

(www.icv.hr, ml, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content