Započela izgradnja osječkog Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće vrijednog preko 100 milijuna kuna

Nakon gotovo četiri godine od najave izgradnje Regionalnog distribucijskog centra danas svjedočimo početku radova. Sada se počinje razvijati projekt o komu se pričalo 20 godina, a njime ćemo potpuno promijeniti način funkcioniranja,rad, kvalitetu i potporu našim proizvođačima voća i povrća, osobito malim proizvođačima koji su do sada imali probleme sa skladištenjem proizvoda, konkurencijom i plasmanom, pa svoj proizvod nisu mogli prodati, nego su ga čak i uništavali – rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji je danas (srijeda) sa suradnicima obišao gradilište na kojem su izvođači radova Projektgradnja plus d.o.o. Gornja Vrba i Osijek-Koteks d.d. Osijek započeli sa izgradnjom 10. ožujka, odmah po uvođenju u posao.

Dodao je i kako projekt vrijedan 101,58 milijun kuna financiraju Osječko-baranjska županija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a njime se mijenja i ukupna slika poljoprivredne djelatnosti jer se prvi put radi hladnjača takvog kapaciteta koja obuhvaća sustave hlađenja, sortirnice, pakirnice i sušare, ali i liniju za ekološku proizvodnju koja je budućnost i Slavonije i Hrvatske.

Istaknuo je kako izgradnja RDC-a demantira pojedine pogovore da je sve što se radi u Osječko-baranjskoj županiji na razini papira i neizvršenih obećanja.

– Za svaki kompleksan i veliki projekt potrebno je više godina za pripreme projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i osiguranje sredstava. Ovaj projekt smo zamislili, obećali i sada ga realiziramo, a izvođači najavljuju da će radovi biti završeni puno prije ugovorom predviđenih 18 mjeseci. Ovo nije jedini RDC-e, poslije njega počet ćemo pripremati i druge – poručio je župan.

mini IMG 5041

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling podsjetila je kako na području Osječko-baranjske županije godinama nedostaje infrastruktura za smještaj voća i povrća, pogotovo s obzirom na postojanje velikih površina pod trajnim nasadima.
– Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona, raspoređen u 23 rashlade komore i podijeljen na ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom hlađenja, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta, a za konvencionalnu proizvodnju kapacitet 16 rashodnih komora je 2.220 tona. Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom i normalnom atmosferom iznosi 3.239 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 m2 – kazala je pročelnica Wendling.
Naglasila je kako se nakon prve planira i druga faza RDC-a, a to je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće te aukcijske dvorane.

– Prema studiji izvodljivosti poznat je trošak koji će imati proizvođači za korištenje objekta i pripremu njihovih proizvoda za tržište, no Osječko-baranjska županija će se uključiti u dodatno subvencioniranje tog troška jer nam je važno da svi proizvodi s našeg područja budu u ovakvom objektu. Naime, Županija je osnivač škola, domova za starije i nemoćne, bolnice te vjerujem da će RDC-e postati objekt koji će upravo za naše korisnike osiguravati dovoljno voća i povrća – najavila je.

Predsjednik Uprave Osijek-Koteksa d.d. Zoran Škorić izrazio je zadovoljstvo što, kako je rekao, Osijek i Osječko-baranjska županija dobivaju vrijedan objekt te što će izvođači radova zaposliti svoje kapacitete.

U ime budućih korisnika RDC-a, proizvođač jabuka Stjepan Zorić rekao je kako je do sada jabuke iz Erduta vozio 350 kilometara do hladnjače u Zagrebu.

– Upravo zato ovakva infrastruktura treba biti sastavni dio naše proizvodnje voća i povrća, baš kao što je mljekara za mljekare ili luka za ribare. Bez toga ne možemo postići konkurentnost na globalnom tržištu. S RDC-om postižemo konkurentnost, ali nam omogućava i razvoj lokalnog tržišta, odnosno kratkih lanaca opskrbe koji cijela Europa prepoznaje. Tako bi više od 50 posto proizvodnje voća i povrća prodali na području naše županije ili regije, što je benefit za proizvođače, a potrošači dobivaju svježiji i kvalitetniji proizvod – rekao je Zorić.

Hrvoje Sudar, upravitelj Voćarske zadruge „Jabuka“ iz Bizovca koja okuplja ekološke proizvođače i ostvaruje značajan izvoz, istaknuo je kako će se radom RDC-a ekološka proizvodnja dovesti u bolju poziciju na zahtjevnom tržištu. (www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content