SVJETSKI DAN BUBREGA Damir Bedeković: Bolesnici često smatraju da im je njihovo stanje nametnuto i da ga moraju trpjeti, ali to nije tako

Svaki drugi četvrtak u mjesecu ožujku, sve od prvog obilježavanja Svjetskog dana bubrega 2006. godine, posvećen je upravo njima. Navoditi njihovu važnost i ulogu koju imaju u ljudskom tijelu gotovo je nepotrebno. Svjesni smo njihove višestruke funkcije u organizmu poput stvaranja urina, pročišćavanja krvi čime iz nas izbacuju štetne tvari i višak tekućine. No, u ovom tekstu posvetit ćemo se osobama koje je zadesila sudbina kroničnih bubrežnih bolesti. O toj temi razgovarali smo u našoj jučerašnjoj emisiji Zdravi kutak u kojoj nam je gostovao tajnik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Virovitičko – podravske županije Damir Bedeković, a koji nam je iz vlastitog iskustva opisao kroz što sve bubrežni bolesnici moraju prolaziti.

– Bolest bubrega je takva da ona ovisi o puno različitih čimbenika. Moramo naglasiti da sami bubrezi ne bole već tkivo koje ih okružuje, a kada se do dogodi, uglavnom se radi o već ozbiljnim situacijama koje prethode hemodijalizi. Neki od simptoma putem kojih možemo zaključiti da postoji rizik od razvijanja bubrežnih bolesti su visoki krvni tlak, šećerna bolest, prekomjerna tjelesna težina, slabokrvnost, posjedujemo li genetsku predispoziciju za razvoj bolesti ili smo stariji od 50 godina. Ako je samo i jedan od odgovora na ova pitanja pozitivan, svima preporučam da se konzultiraju sa svojim liječnicima kako bi se obavile dodatne pretrage- izjavio je Damir.

Iz godine u godinu spomenuti Dan bubrega obilježava se različitim sloganima, a ovogodišnji glasi ”Živjeti dobro sa bubrežnom bolešću”. Njegov primarni cilj povećavanje je obrazovanja i svijesti o bubrežnim bolestima te osnaživanje pacijenata.

– Kako bi osobe koje imaju kronične bubrežne bolesti imale što zdravije bubrege, naravno, ovo važi i za sve ostale, potrebno je pridržavati se osam pravila. Izuzetno je važno biti fizički aktivan, dnevno unositi između 1.5 do 2 litre tekućine, konzumirati maksimalno 5-6 grama soli, svakodnevno kontrolirati krvni tlak i razinu šećera, jesti zdravu hranu i brinuti se o tjelesnoj kilaži, dok je ono najbitnije prestanak konzumiranja duhanskih proizvoda i paziti da se dnevna doza lijekova ne prekorači. Što se tiče psihičke strane, susretali smo se sa raznim načinima nošenja s bolestima. Važan je pristup, potrebno je sve objasniti i naći način kako da je oni lakše podnose, da budu otporni na sve što ih očekuje. Često smatraju da im je njihovo stanje nešto što je nametnuto i da trebaju trpjeti dok mogu, ali to nije tako- dodao je.

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika naše županije za svoje članove stoji uvijek na raspolaganju. Nastoje im olakšati provodeći razne aktivnosti, a pristup kojim se vode je objasniti oboljelima putem razgovora sve što ih zanima o njihovom stanju te im na taj način dati nadu i podršku kroz teške trenutke.

– Svaka bubrežna bolest je teška, posebno kod ljudi koji se s njom suoče iznenada, koji nisu imali nikakvih simptoma sve do prije nekoliko dana ili tjedana, a od jednom svaki drugi dan moraju na hemodijalizu. To je postupak koji nije kao običan pregled ili ultrazvuk. Spojeni su na aparate i to po četiri sata i jednostavno im je teško priviknuti se na neka nova ograničenja koja ih odvajaju od njihovih svakodnevnih aktivnosti na koje su bili naviknuti, bilo da se radi o mlađim ili starijim pacijentima. No, sve se može. Čovjek mora sam prihvatiti da nema drugog izbora, da mu je hemodijaliza i transplantacija jedina prilika za život. Na svu sreću imamo naše medicinsko osoblje i doktore koji nam posvećuju veliku pažnju i prolaze skupa kroz sve naše probleme zajedno s nama i stoga je važno i njima reći jedno veliko hvala- zaključio je Damir.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content