DVD OKRUGLJAČA ZAGAZILO U OSMO DESETLJEĆE Izgradnjom nove garaže vatrogascima će biti dostupniji i vozila i oprema

Tik uz rijeku Dravu smjestilo se najsjevernije naselje u općini Špišić Bukovica – Okrugljača. Brojni žitelji tog naselja imaju korijene u Ferdinadovcu i okolici, odakle su se doselili njihovi preci. U središtu mjesta uz društveni dom, trgovinu i gostionicu nalazi se i današnja vatrogasna garaža. Na posebnom mjestu ispred garaže postavljena su prva vatrogasna kola, koja su prvih godina postojanja DVD-a nabavljena iz Beča.

IMG 3692

– Uz manji tehnički pregled pumpe i rezervoara ona se i danas mogu koristiti za gašenje požara – ponosno je rekao nekadašnji zapovjednik DVD-a Josip Miladinović.

Josip se još kao školarac uključio u rad vatrogasaca, a vatrogastvo mu je i danas u krvi. Više ne sudjeluje aktivno u intervencijama, ali je uvijek pripravan savjetom pomoći mlađim kolegama.

IMG 3685

Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je 1949. godine, a prije nepune dvije godine organizirana je proslava sedamdesete obljetnice osnutka. Tim povodom DVD Okrugljača dobila je Zlatnu plaketu Općine Špišić Bukovica.

SAVJESNI POLJOPRIVREDNICI

U svojoj bogatoj povijesti članovi DVD-a Okrugljača s ponosom ističu dva sudjelovanja na državnom natjecanju u Osijeku i Splitu, gdje su se odmjerili u vatrogasnim vještinama s puno brojnijim vatrogasnim društvima. Danas DVD ima četrdesetak članova, od kojih je pola aktivno uključeno u rad, a drugi su podupirući članovi.

IMG 0fca95864fa4c802bf762309cf5a9905 V

– Malo je djece u selu pa teško možemo skupiti ekipu za vatrogasna natjecanja. Iako većinu mladih danas u slobodno vrijeme privlače brojne druge stvari, ipak ima i onih koje zanima naš rad i žele se uključiti u rad DVD-a – rekao nam je Andrija Aurer, koji se od dolaska u Okrugljaču iz okolice Đurđevca uključio u rad DVD-a.

IMG 927b7afca628204f2f231e0f719358c4 V

U posljednje vrijeme vatrogasci iz Okrugljače, srećom, nisu imali puno intervencija. Poljoprivrednici su u radu na polju sve oprezniji, posebice i jer su u slučaju požara velike kazne. Ni u mjestu nije bilo požara na stambenim i gospodarskim objektima, zadovoljno nam kažu u DVD-u.

IMG 3707

Danas raspolažu navalnim vozilom, kombi vozilom te traktorskom cisternom. Kako u garaži ima mjesta samo za jedno vozilo, u njoj je uz opremu samo navalno, a kombi vozilo i traktorska cisterna smješteni su u privatnim garažama. Prije nekoliko dana počeli su pripremni radovi za izgradnju nove vatrogasne garaže, koja će biti izmještena iz centra naselja. Izgradnjom nove garaže DVD će dobiti kvalitetnije uvjete za rad.

IMG 3704

– Svake godine uz pomoć Općine Špišić Bukovica, općinske i županijske vatrogasne zajednice obnavljamo svoju opremu. U posljednjih desetak godina odlično surađujemo i s Općinskom upravom, koja nam najviše pomaže u radu, a veliki oslonac imamo i u našem mjesnom odboru – naglasila je zapovjednica DVD-a Vesna Aurer.

IMG 3700

DVD uz Kulturno-umjetničku udrugu „Graničar“ danas najviše okuplja mještane Okrugljače. Svi očekuju da se ova pandemija koronavirusa napokon okonča kako bi se mogli ponovno redovito družiti. (www.icv.r, mš, Foto: arhiv)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content