INFORMATIVKA Predstavljamo vam Oskare znanja: Ninu Srzić iz Virovitice i Luku Šabića iz Slatine

Oskar znanja priča je o talentiranim, pametnim i vrijednim učenicima hrvatskih škola i njihovim izvrsnim i kvalitetnim mentorima. Svake godine dodjeljuje ga Agencija za odgoj i obrazovanje kao nagradu najboljima, poručujući im da se rad i trud uvijek isplate jer postići zavidne rezultate na županijskim, a potom i državnim natjecanjima nije moguće bez puno odricanja i rada. Ulaganje u znanje i obrazovanje djece najisplativija je investicija. Učenici koji se najviše trude i zalažu trebaju biti istaknuti i nagrađeni, a to će sigurno motivirati i ostale da teže tom cilju. Izvrsnost treba poticati, a dodjela Oskara znanja je izniman način da se to učini na nacionalnoj razini.

Ove godine dodjela nagrade Oskara znanja, najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju kojom se već 16 godina nagrađuju najbolji učenici i nastavnici osnovnih, srednjih, glazbenih i umjetničkih škola u Republici Hrvatskoj koji su osvojili prvo mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju, učenici koji su postigli najbolje rezultate, pokazali iznimne vještine rješavanja problemskih zadataka, predstavili najbolje istraživačke radove i imali iznimno zapažen glazbeni nastup na Natjecanju mladih glazbenika, održana je online. Svim oskarovcima, učenicima i mentorima pripala je i skulptura Oskar znanja, autorice Chiare Cetušić, učenice 3. razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zagreb. Skulptura predstavlja stablo s krošnjom ljudskoga mozga iz kojeg se razvija znanje.

Među 282 učenika i 192 mentora svoje mjesto u tom društvu odabranih našlo je i dvoje učenika s područja Virovitičko-podravske županije – Nina Srzić koja je na državnom natjecanju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna osvojila prvo mjesto u Hrvatskoj i Luka Šabić koji je prvak Hrvatske iz povijesti. To je, naime, prvi put da naša županija ima dva dobitnika Oskara znanja.

Bio nam je to dobar povod da u emisiji ICV radija „Informativka“ nakratko porazgovaramo s tim mladim, simpatičnim, skromnim, ali iznimno talentiranim i svestranim mladim ljudima, o njihovu radu, talentu, ali i svemu što vole i čime se bave, što planiraju u budućnosti.

MICHELANGELOV DAVID S TETOVAŽAMA

Petnaestogodišnja Nina Srzić učenica je 2.d razreda Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici, prirodoslovno-matematički smjer, koja je Oskara znanja dobila za uradak „Novi David“ kojeg je naslikala tehnikom olovke i akvarela. Njena mentorica je do državne razine bila prof. Dubravka Sikora, a na državnoj razini Tomislav Slavić.

Iako se posebno ističe u znanju matematike i kao učenici matematičkog usmjerenja umjetnost joj nije primarna, pobijedila je na državnom natjecanju upravo iz likovne umjetnosti.

oskari 3

– Osvojila sam prvo mjesto s prikazom ljudskog tijela u umjetnosti. Bio je to „novi David“, koji postaje bolji po standardima jednog Modnog mačka, nakon što ga on izmijeni s puno više mišića, tetovaža, s promijenjenom strukturom lica, drugačijom frizurom. To je na neki način slika, odnosno percepcija današnjeg muškarca – naglasila je Nina.

Ideju u odabiru da prikaže baš Davida, jedno od Michelangelovih najvećih remek-djela, u jednom malo drugačijem izdanju, dobila je zahvaljujući svojoj mentorici, prof. Sikori. O njoj i danas, nekoliko mjeseci nakon što je profesorica izgubila bitku s bolešću, govori samo najljepšim riječima kao o predavačici, ali i izvrsnoj mentorici.

– Prof. Sikora mi je puno pomogla u odabiru i osmišljavanju same teme, samog crteža, same njegove izvedbe, usmjeravala me i poticala, na čemu sam joj iznimno zahvalna, kao i prof. Slaviću koji je nakon nje preuzeo mentorstvo i vodio me na državno natjecanje – ističe.

oskari 1

Osim prirodoslovnih predmeta, Ninu zanima i povijest pa je tako sudjelovala na županijskom natjecanju iz povijesti, a bila je i na županijskoj smotri Lidrano. Gluma joj je također zanimljiva pa je vrlo aktivna i angažirana u Dramskom studiju Kazališta Virovitica. Još nema konkretne planove za budućnost, ali otkrila nam je da se ne vidi u likovnom smjeru, iako se voli likovno izražavati i kroz to stvaralaštvo izraziti svoje osjećaje i mišljenja. No, u kojem god smjeru krenula, ovaj Oskar znanja bit će joj poticaj, motivacija i dobar podstrek za daljnji rad.

GRČKA I RIMSKO CARSTVO „U MALOM PRSTU“

Slično razmišlja i Luka Šabića, učenik Opće gimnazije Srednje škole Marka Marulića iz Slatine, inače prvak Hrvatske iz povijesti.

Svestrani Luka živi u Voćinu i već kao učenik Osnovne škole Voćin iz povijesti je osvajao treće i šesto mjesto na državnom natjecanju, a bio je i najučenik te škole. Trenutačno je učenik 2. razreda Opće gimnazije Srednje škole Marka Marulića iz Slatine, a uz povijest zanimaju ga i fizika, kemija, latinski i geografija. Ove godine osvojio je četiri prva mjesta na županijskim natjecanjima iz geografije, latinskog, kemije, povijesti i drugo mjesto iz fizike. No, povijest mu je ipak najdraža.

– Povijest me zanima još od 5. razreda osnovne škole. To mi je više kao hobi. Puno čitam, a proučavam i istražujem razne povijesne teme i na internetu. Posebice II. svjetski rat, Domovinski rat, kompletno 20. stoljeće. Oskarom znanja nagrađen sam zahvaljujući osvojenom prvom mjestu na državnom natjecanju iz povijesti na temu prapovijest i stari vijek. Bila je to tematika Grčke i Rimskog carstva – rekao je Luka.

oskari 2

Za biti najbolji potrebno je puno učenja i puno odricanja. Luka stoga uči svaki dan i baš nema puno slobodnog vremena, ali kada pronađe vrijeme za sebe, voli druženja s prijateljima, šah i pecanje. Govoreći o svojim planovima za budućnost, otkrio nam je da mu je najveća želja da ova pandemija koronavirusa završi i da svi ponovno počnu živjeti normalno, te da bi  nakon srednje škole volio upisati medicinu. Zahvalu za sve što radi i na svim dosadašnjim uspjesima uputio je svojoj mentorici Mirjani Drenski, ali i roditeljima koji su uvijek uz njega, podržavaju ga i potiču u svemu, te su mu uz velikog znanstvenika Nikolu Teslu najveći uzor.

SREDNJOŠKOLCI U DOBA KORONAVIRUSA

Da je u vrijeme koronakrize teško i mladima, potvrdili su nam i Nina i Luka. Složili su se da im se ovo „novo normalno“ ne sviđa: nositi maske, paziti na distancu, manjak sadržaja i aktivnosti… Nastava na daljinu dosta im je teško pala i ona im ne može zamijeniti školu. Dobivali su puno više zadaće i raznih zadatka, nedostajalo im je druženje i prijatelji, više se ocjenjivalo, a manje se objašnjavalo. Biti u učionici, sa svojim prijateljima, pratiti nastavu u školi za njih je stoga neprocjenjivo. Mladima, svojim vršnjacima poručili su da se isplati učiti, istraživati, proučavati literaturu, zadubiti se u udžbenike, priručnike i enciklopedije, da vjeruju u sebe i budu svoji.

U današnje vrijeme kada je iznimno teško istaknuti sebe, svoje znanje, talente i svoju ljubav prema onome što volimo, naši oskari znanja Nina i Luka dokaz su da se radom i trudom to itekako može. Pred njima je zasigurno svijetla budućnost. Nadamo se da će im se ostaviti njihove želje i snovi te da će im ova nagrada biti samo dodatan vjetar u leđa za sve ono što je još pred njima. Na ovu nagradu, osim njih, mogu itekako biti ponosni i njihovi profesori, kao i roditelji koji su također zaslužni za ove njihove uspjehe.

Lijepo je znati da naša županija ima talentirane i zanimljive, mlade ljude jer djeca su, složit će se svi, budućnost i na njima svijet ostaje, a svojim uspjesima ovi mladi ljudi pokazuju nam da je Hrvatska u dobrim i sigurnim rukama.

(www.icv.hr, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content