Na prometnicama svi raspoloživi uređaji za nadzor brzine: Policija otkrila kada će kontrolirati lokacije koje su im predložili građani

Na području Virovitičko-podravske županije najčešći uzrok prometnih nesreća je upravljanje vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom. Od početka prošle godine je brzina bila uzrokom 21 posto prometnih nesreća, a to je najmanji udio do sada.

U tim prometnim nesrećama je nastradalo oko 35 posto od ukupnog broja nastradalih, a više od 50 posto teško nastradalih, odnosno poginulih i teško ozlijeđenih, stradalo je prometnim nesrećama uzrokovanima prekršajem brzine.

Obzirom da je brzina na području Virovitičko-podravske županije najveći od „4 ubojice u prometu“ najveći je i broj utvrđenih i sankcioniranih prekršaja ove vrste, pa su tako od početka prošle godine policijski službenici prometne policije Policijske uprave virovitičko – podravske uređajima za nadzor brzine utvrdili i sankcionirali više od 5.000 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom.

Kao što je najavljeno, tijekom ovoga tjedna, od 19. do 25. travnja 2021. godine, i policijski službenici Policijske uprave virovitičko-podravske će se sa svim uređajima za nadzor brzine priključiti pojačanom nadzoru brzine kretanja vozila koje se provodi u sklopu planiranih aktivnosti organizacije ROADPOL, a u srijedu, 21. travnja 2021. godine tijekom cijeloga dana, od 00 do 24 sata će biti proveden nadzor brzine kretanja vozila.

– Zahvaljujemo svima koji su se odazvali pozivu za dostavu prijedloga lokacija za nadzor brzine toga dana, a zbog jako velikog broja prijedloga nadzor brzine neće biti moguć na svim lokacijama upravo u srijedu, na dan 24-satnog nadzora brzine, ali će na svim predloženim lokacijama, na kojima to iz tehničkih razloga bude moguće, nadzor brzine nekim od uređaja za nadzor brzine biti vršen tijekom ovoga tjedna, odnosno najkasnije do kraja travnja – kažu iz policije.

Provedbom ovogodišnjeg 24-satnog nadzora brzine cilj je smanjiti broja vozača koji ne poštuju ograničenja brzine kretanja vozila jer:

  1. Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanja brzine povećava rizik od ozljeda.
  2. Pješaci imanju 90 posto šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h, te manje od 50 posto šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h.
  3. Prevelika brzina je glavni uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama.

– O tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih – poručuju iz PU virovitičko-podravske.

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content