OBNOVA POVIJESNIH DVORACA U OBŽ Anušić: Obnovom će se dobiti niz novih sadržaja koji će osnažiti kontinetalnu turističku ponudu

U radnom posjetu općini Bilje, jučer je (utorak) Osječko – baranjski župan Ivan Anušić, u pratnji općinskog načelnika Željka Cickaja, posjetio kompleks dvoraca Tikveš koji se nalaze “u srcu” Parka prirode Kopački rit, a gdje su u tijeku radovi na obnovi i prenamjeni u Prezentacijsko – edukacijski centar.

Tom prigodom župan Anušić je naglasio kako se ovaj projekt, vrijedan 61 milijun kuna, financira sredstvima iz fondova Europske unije.

– Ovo je vrlo važan projekt koji ima nastavak priče nakon obnove, kad govorimo o turističkoj ponudi ne samo Kopačkog rita i Općine Bilje, već i cijele Osječko – baranjske županije. Dvorci su veliko blago i baština naše županije za sve koji žele doći, vidjeti i poslušati o prošlosti ovih prostora i samih dvoraca. Obnovom će i Park prirode Kopački rit dobiti niz sadržaja koji će, uz ove dvorce osnažiti svoju ponudu i kvalitetu – rekao je župan te podsjetio kako su u tijeku i obnove dvoraca Eugena Savojskog u Bilju, te Dore Pejačević u Našicama.

– Trenutno su u tijeku rekonstrukcije i obnove starih dvoraca, dakle dva dvorca i aneksa dvorca, ali i okoliša koji je također uključen u obnovu. Dvorci će dati dodanu vrijednost Osječko – baranjskoj županiji u smislu jačanja kapaciteta lokalne zajednice, ali i raspoloživosti novim oblicima turizma, poput znanstvenog ili rekreacijsko-zdravstvenog turizma- zaključio je ravnatelj JU Park prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović.

mini 1 1 Custom

Voditeljica ovog projekta, Vesna Hrvojević, dodala je kako će za nekoliko mjeseci, na jesen, projekt biti u cijelosti završen te da je 85 posto potrebnih sredstava osigurano iz fondova Europske unije, a 15 posto Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Paralelno s građevinskim radovima obavlja se i opremanje objekata.

– Nalazimo se na području Parka prirode Kopački rit, posebnog bisera kontinentalnog turizma, a dvorac Tikveš je biser unutar prekrasne delte i parka prirode. Dvorac Tikveš će nakon obnove zasigurno pridonijeti povećanju broja posjetitelja, a zahvaljujući još nekim ulaganjima Parka prirode, kao što su obnova pristaništa i nabava novih električnih izletničkih brodova, turistička ponuda bit će još bogatija- rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ Tatjana Roth.

Tijekom obilaska općine Bilje,  župan Anušić posjetio je energetski obnovljenu Osnovnu školu Lug uz koju je izgrađena i nova sportska dvorana, te cestu u Bilju koja vodi prema Dječjem vrtiću “Grlica”, što su neki od zajedničkih projekata ove Općine i Županije.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content